Annons

Kommunen varnar: drick inte kranvattnet

Omfattande prover har nu tagits på kranvattnet och skickats på analys. Men Herrljunga kommun varnar fortfarande för att dricka kranvattnet i Ljung och Annelund.
Herrljunga • Publicerad 30 april 2014
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Orsaken är att man efter provtagning har funnit onormalt höga halter av ämnet etylenglykol i vattnet, skriver kommunen på sin hemsida.

Det ska inte innebära någon akut risk för hälsan om man har fått i sig vattnet, men man påpekar att det inte ska drickas.

Annons

– Vi har pratat med Livsmedelsverket och den nivå som vi uppmätt i vattnet ska inte innebära någon risk för hälsan, inte heller för kroniska skador, säger Herrljunga Vattens vd Anders Mannikoff.

2 000-3 000 invånare kan vara drabbade. Drickbart vatten finns istället att hämta vid brandstationen i Annelund och vid stationshuset i Ljung. Man behöver en dunk eller behållare för att hämta vattnet i.

– Vi kommer löpande se till att det finns vatten i tankarna till alla.

Hur länge kan ämnet ha funnits i vattnet?

– Det kan vi i dagsläget inte svara på. När vi finner grundorsaken till problemet finns det förhoppningsvis möjlighet att svara på den frågan, säger Anders Mannikoff.

Avhjälpande åtgärder har nu inletts och ledningsnätet har spolats på utvalda platser. Det har också tagits prover som skickats på analys. Resultatet förväntas komma i början av nästa vecka.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons