Kassaservice kontor i Herrljunga stängs efter sommaren

Svenska kassaservice kontor i Herrljunga kommer att stängas den 31 augusti i år.
Herrljunga • Publicerad 9 mars 2008

Från samma datum upphör även ombudsservicen hos Ica, Göran Sandin Livs i Ljung.

Bakgrunden till förändringarna är att riksdagen i juni förra året fattade beslut om att lagen om grundläggande kassaservice ska upphöra vid kommande årsskifte. Därmed upphör Postens skyldighet att erbjuda grundläggande kassatjänster genom Svensk kassaservice. Kontoren avvecklas successivt med början den 1 juli i år. Det sista kontoret stänger i slutet av november.

Riksdagens beslut speglar samhällsutvecklingen där det numera finns många alternativ till att betala manuellt över disk. Beslutet innebär att marknaden i första hand ska tillhandahålla de grundläggande betaltjänsterna och staten övervaka att så sker. Post- och telestyrelsen ansvarar för att upphandla dessa tjänster i de områden där marknaden inte tillgodoser behovet.

Idag har Svensk kassaservice 370 kontor i hela Sverige. Nordea kommer att ta över 76 av kontoren den 1 juli i år. Det innebär att nästan hälften av kunderna kan få fortsatt service på samma kontor. Medarbetarna på de blivande Nordeakontoren erbjuds anställning i banken och totalt anställer Nordea 350 av Svensk kassaservice 1.150 medarbetare.

De allra flesta övriga är 58 år eller äldre och erbjuds avtalspension i samband med att kontoren stänger. De som är yngre än 58 år får behålla sin lön under upp till ett år och får hjälp med att söka jobb, kompletterande utbildning och liknande.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.