Johansson drar skepparhistorier i Asklanda

Svältornas fornminnesförenings höstmöte i kväll kommer att få en annorlunda prägel än vad som är brukligt.
Herrljunga • Publicerad 24 oktober 2008
Stellan Johansson, skeppare från Hamburgsund.
Stellan Johansson, skeppare från Hamburgsund.Foto: Privat

Kvällens gäst är Stellan Johansson, historiker och skeppare från Hamburgsund.

Han har de senaste 30 åren åkt runt på sin naturscen av öar utanför Hamburgsund och Fjällbacka. Han har berättat sina historier för många tusen passagerare och för många av dem har det blivit ett minne för livet.

Stellan Johansson berättar om öborna i skärgården, en kustbygd präglad av ett hav som både ger och tar. Stellan är så väl förtrogen med dessa människors liv och öden, att han ofta talar om dem, som om de tillhörde hans egen familj. Dessa öbor har mött krig, fattigdom och svält men de har också upplevt rika sillperioder och andra högkonjunkturer.

Bygden har befolkats av alltifrån sjöfarare, fiskare, lotsar och tullare till schartauaner, krogägare, badgäster, kändisar och smugglare. De har skapat industrier, fiskat, navigerat och skeppat varor till Europa och resten av världen.

Stellan Johansson lotsar sina åhörare igenom Bohusläns rika historia med stor humor och medkänsla. I kväll byter han ut sin vanliga scen vid havet till Asklanda Församlingshem.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.