Annons

Herrljungapolitiker tas ur tjänst

Herrljungapolitikern och prästen Peter Artman vill "korrigera" homosexualitet genom bön. Nu tas han ur tjänst och hans framtid kan bli en fråga både för domkapitlet och Kristdemokraterna.
Herrljunga • Publicerad 28 maj 2014

Det var efter Uppdrag granskning i onsdags som kyrkoherden i Vara pastorat, Leif Nordlander, valde att ta Peter Artman ur tjänst.

En reporter i SVT-programmet har med dold kamera sökt upp präster inom Svenska kyrkan och utgett sig för att vara en homosexuell man som har svårt att få ihop sin tro och identitet.

Annons

Peter Artman är präst i Vara pastorat och sitter i kommunfullmäktige för Kristdemokraterna i Herrljunga. Han är också aktiv i Frimodig kyrka, som ställde upp i kyrkovalet förra året.

– Jag delar övertygelsen om att det här inte är helt rätt, säger han till Uppdrag gransknings reporter och fortsätter:

– Om du skulle vilja korrigera din lust så kan man be om det också.

När reportern konfronterar Peter Artman säger han så här:

– Kommer någon till mig och vill ha hjälp så vill jag hjälpa den människan att bli sant lycklig. Jag pratar om Guds rikes krafter. Det kan ingen kyrka stoppa.

Svenska kyrkan har demokratiskt beslutat att samkönade par ska kunna gifta sig i kyrkan, men också att ingen präst ska tvingas att viga samkönade par.

– Så vi har alltså två förhållningssätt till homosexuella och det måste man acceptera, säger Åke Bonnier, biskop i Skara stift.

Åke Bonnier har flera gånger tryckt på att alla är välkomna i Svenska kyrkan.

– Jag delar inte deras syn på homosexualitet. Jag har flera gånger sagt att Gud har skapat människan, inte den heterosexuella människan.

Men han är kritisk till metoden med dold kamera.

Annons

– Jag tycker att det är ett ganska tufft tillvägagångssätt. Vi ska värna om det enskilda samtalet och tystnadsplikten. Präster ska kunna ha ett själavårdssamtal utan minsta misstanke om att det finns en dold mikrofon. Å andra sidan är det viktigt att säga att det är prästen som har tystnadsplikt, inte konfidenten. Det betyder att prästen inte kan prata om samtalet, även om det är ett fejkat samtal.

Peter Artman kan nu bli ett ärende för domkapitlet, kyrkans tillsynsorgan.

Ingemar Kihlström är gruppledare för Kristdemokraterna i Herrljunga. Han tycker inte att Peter Artman gjort något fel i sin roll som politiker.

– Det här är en diskussion inom Svenska kyrkan. Det har inte påverkat Peters politiska roll. Det Peter beskriver är hans syn och han rätt att ha en personlig tro.

På måndag ska Kristdemokraterna ha distriktsmöte, där Peter Artmans framtid i partiet kan vara en av punkterna.

– Det är troligt att det här kommer upp då.

I programmet medverkade även Markparet Håkan och Roy, som BT flera gånger berättat om. Roy berättade bland annat om att hans konfirmationspräst inte ville viga honom och Håkan.

BT har sökt Peter Artman.

Johanna Kämpe
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons