Herrljunga främst i landet

Årets landsbygdskommun – det är Herrljunga, det.
Herrljunga • Publicerad 8 december 2009
I Herrljunga finns vi-känsla och framtidstro. I motiveringen till priset nämns turistinformationen på Carpe Diem bokkafé i Od samt kulturarvsprojektet och bodagarna. Eva Vikingson nomonerade kommunen till priset.
I Herrljunga finns vi-känsla och framtidstro. I motiveringen till priset nämns turistinformationen på Carpe Diem bokkafé i Od samt kulturarvsprojektet och bodagarna. Eva Vikingson nomonerade kommunen till priset.Foto: BT/Arkiv

I går kom beskedet om utnämningen av riksorganisationen Hela Sverige ska leva. På onsdag blir det prisutdelning.

Arbetet med att utveckla den lokala demokratin och öka vi-känslan, bland annat genom att låta byskolorna vara kvar, är kriterier som gör Herrljunga till Årets landsbygdskommun. Utnämningen görs av riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Nyheten slog ned som en positiv bomb i kommunhuset.

– Glädjen är jättestor men vi blev också lite förvånade. Vi hade hört talas om att vi var nominerade men tänkte att ”konkurrensen, den är ju så hård”, säger kommunutvecklare Elin Liljebäck Nilsson.

Eggvenabon Ewa Vikingson, som står bakom Kullings kalvdans, är den person som nominerade sin hemkommun till priset.

– Främsta orsakerna är beslutet att ha byskolorna kvar och att Herrljunga satsar på landsbygden. Kullings kalvdans, som började som ett Leader-projekt, har haft mycket positiv samarbete med kommunen som även ger ideella krafter pondus genom att låta kommunbygderådet vara remissinstans. Vi blir tagna på allvar, beskriver Ewa Vikingson.

Elin Liljebäck Nilsson säger att kommunen medvetet arbetat med att öka lyhördheten gentemot Herrljungaborna.

– Vi kommer att med stolthet lyfta fram utnämningen i olika sammanhang.

På onsdag tar hon, kommunstyrelsens ordförande Kurt Hårsmar och Ewa Vikingson emot priset.

Motiveringen

”Herrljunga kommun har under många år arbetat aktivt för att skapa en vi-anda och lyfta fram landsbygden. Målmedvetet har kommunen stärkt underlaget för byskolorna och den lokala servicen genom att uppmuntra och stötta bostadsbyggande på landsbygden. Detta ger framtidstro i hela kommunen!”

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva samlar landets lokala utvecklingsgrupper. De kan vara byalag, samhälls- eller intresseföreningar.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.