Herrljunga cider firar - och utökar
Historien om Herrljunga cider börjar 1911 med en frikyrkopastor som behövde nattvardsvin. Tillgängligheten var så begränsad att han själv började tillverka och sälja vinet. I dag, 100 år senare förknippar många orten med just cider, vid sidan om att tåget mellan Göteborg och Stockholm stannar där.
– 1945 köpte min gammelmorfar företaget och sedan dess har det varit i vår familj, berättar Johan Branmark som är nuvarande vd.
I samband med jubileet ville de bjuda in folk att se fabriken och tillverkningen och under tre dagar håller de öppet hus.
– Det känns fantastiskt att det kommit så mycket folk. Man vet ju aldrig hur det blir när det är öppet hus, konstaterar han.
De senaste åren har företagets verksamhet expanderat och sortimentet innehåller förutom cider även glögg, saft, källvatten, julmust och den äldsta drycken, kommunionvinet. De är också återförsäljare av märkena Pago och Lapin Kulta.
– Intresset för alkoholfritt ökar hela tiden, men också för allt som är naturligt och närproducerat. Vår saft som vi gjort en nysatsning på, innehåller till exempel inga e-nummer.
Bolaget är i dag rikstäckande och exportinriktat, men hela verksamheten finns i Herrljunga.
– Vi är 35 anställda som arbetar här på fabriken.
Framtidsplanerna handlar närmast om att bygga ut. En ansökan om att få köpa mer mark har lämnats in och om allt går enligt planerna sätter byggande av ett nytt lager igång i vår.
– Kommunen är väldigt positiv, men det handlar om en planändring och då måste de boende i området få säga sitt. Vi kommer naturligtvis ta hänsyn till dem.