Annons

Herrljunga cider firar - och utökar

I år firar Herrljunga cider 100 år. Det firades med öppet hus och planer på att bygga ut.
– Förhoppningsvis kommer vi att bygga ut vårt lager under våren 2012, säger Johan Branmark, vd.
Herrljunga • Publicerad 14 september 2011
? För att det är kul att se hur det ser ut här inne. Jag har varit på Äppelboden tidigare, men aldrig här där produktionen sker.
? För att det är kul att se hur det ser ut här inne. Jag har varit på Äppelboden tidigare, men aldrig här där produktionen sker.Foto: Christel Hofberg
? Jag var med och byggde detta för 25 år sedan och då var det inte så stort. Nu är jag här för att se hur det ser ut nu.
? Jag var med och byggde detta för 25 år sedan och då var det inte så stort. Nu är jag här för att se hur det ser ut nu.Foto: Christel Hofberg
? Jag är här för jubileet. Det är intressant att se anläggningen och jag har haft väldigt trevligt
? Jag är här för jubileet. Det är intressant att se anläggningen och jag har haft väldigt trevligtFoto: Christel Hofberg
Johan Branmark är företagets vd. Hans syster Katarina Branmark Hinton är personalchef.
Johan Branmark är företagets vd. Hans syster Katarina Branmark Hinton är personalchef.Foto: Christel Hofberg
? Jag är och hälsar på min mormor som bor i Herrljunga så det var kul att åka hit. Jag gillar cider väldigt mycket också.
? Jag är och hälsar på min mormor som bor i Herrljunga så det var kul att åka hit. Jag gillar cider väldigt mycket också.Foto: Christel Hofberg

Historien om Herrljunga cider börjar 1911 med en frikyrkopastor som behövde nattvardsvin. Tillgängligheten var så begränsad att han själv började tillverka och sälja vinet. I dag, 100 år senare förknippar många orten med just cider, vid sidan om att tåget mellan Göteborg och Stockholm stannar där.

– 1945 köpte min gammelmorfar företaget och sedan dess har det varit i vår familj, berättar Johan Branmark som är nuvarande vd.

Annons

I samband med jubileet ville de bjuda in folk att se fabriken och tillverkningen och under tre dagar håller de öppet hus.

– Det känns fantastiskt att det kommit så mycket folk. Man vet ju aldrig hur det blir när det är öppet hus, konstaterar han.

De senaste åren har företagets verksamhet expanderat och sortimentet innehåller förutom cider även glögg, saft, källvatten, julmust och den äldsta drycken, kommunionvinet. De är också återförsäljare av märkena Pago och Lapin Kulta.

– Intresset för alkoholfritt ökar hela tiden, men också för allt som är naturligt och närproducerat. Vår saft som vi gjort en nysatsning på, innehåller till exempel inga e-nummer.

Bolaget är i dag rikstäckande och exportinriktat, men hela verksamheten finns i Herrljunga.

– Vi är 35 anställda som arbetar här på fabriken.

Framtidsplanerna handlar närmast om att bygga ut. En ansökan om att få köpa mer mark har lämnats in och om allt går enligt planerna sätter byggande av ett nytt lager igång i vår.

– Kommunen är väldigt positiv, men det handlar om en planändring och då måste de boende i området få säga sitt. Vi kommer naturligtvis ta hänsyn till dem.

Christel Hofberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons