Fängelse för poststölder

Två män i 20-årsåldern, som stal post från flera privatpersoner i Herrljunga, har döms de till åtta månaders fängelse vardera.
Herrljunga • Publicerad 3 mars 2008

Herrljunga. Det var jakt på pengar som gav den ene ynglingen idén att stjäla post ur brevlådor. Han hade då ont om pengar. En kamrat till honom var med på noterna. Poststölderna gjorde att männen kom över flera personnummer, som de senare använde för att beställa mobiltelefoner på nätet.

De kom över ett antal som de senare sålde för att få ihop pengar. Sim-korten behöll de och använde själva. Männen kom också via poststölderna över ett kontokort som de sedan använde vid olika inköp.

Alingsås tingsrätt anser att den ene mannen har varit initiativtagare till brottsligheten, men att de båda kamraterna har agerat i samförstånd. De döms för bedrägeri och intrång i förvar. Kamraten döms även för bedrägeri medelst urkundsförfalskning. Detta efter att han undertecknat ett kvitto med en annan persons namn. Gärningsmännen döms till fängelse i åtta månader. De ska dessutom betala drygt 45 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Domen mot kamraten gäller också misshandel, något han nekat till och menar att han avvärjde ett angrepp. Tingsrätten anser att det möjligen inledningsvis har varit mannens avsikt. Att han därefter slagit offret i ansiktet och sparkat honom flera gånger anser man däremot vara oförsvarligt.

En ung kvinna som var på plats för misshandeln, och som använde visst våld mot mannen, frias från brott, då tingsrätten anser att hon handlat i nödvärn.

Kamraten döms också tillsammans med en tredje man för stölder ur källarförråd i Herrljunga.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.