Falsk polis jagade pojkar på nätet
25-åringen bor i Skåne och där har minst fyra andra pojkar råkat ut för honom.
- Men sannolikt kommer ärendet att växa och jag tror att fler barn blir aktuella i utredningen, säger kammaråklagare Patrik Tilly.
– Det som gör ärendet så speciellt och unikt är att det inte framkommit något sexuellt uppsåt. Syftet verkar vara att visa sin makt, att döma och diktera villkor.
Enligt Alingsås tingsrätt är mannen på sannolika skäl misstänkt för olaga hot, ofredande, olaga frihetsberövande, olaga tvång och föregivande av allmän ställning.
Den falske polismannen kallades sig "Lukas" och sökte på olika nätforum kontakt med elva- och tolvåriga pojkar. Först kunde han utge sig för att själv vara ett barn, men sedan dök plötsligt "Lukas" upp och anklagade barnen för mycket allvarliga brott.
De beskylldes för mordhot och försök till mord.
"Lukas" förklarade att pojkarna fick välja om han skulle utreda ärendet eller överlämna det till andra poliser, fast då skulle både socialen och föräldrar kopplas.
– Han ställde dem inför ultimatum och pojkarna valde att fortsätta kontakterna med honom, säger Patrik Tilly.
Nätkontakterna kunde bli intensiva och "Lukas" använde även sms. Han var dominant. Han krävde rapporter på vissa klockslag och åtminstone i något fall skulle pengar föras över till honom.
- Man pratade mycket om kommande förhör och målet verkar vara att få träffa barnen, tror åklagaren.
Via en förälder i Herrljunga fick polisen höra talas om vad som pågick och när 25-åringen kom dit för en tid sedan satte han handbojor på en pojke och körde runt med honom i sin bil.
"Lukas" har medgett det mesta, men det enda brott han erkänner är att han har uppträtt som falsk polis. Han har berättat att han länge känt sig ensam och såg detta som en möjlighet att skapa kontakter med andra. Han ska genomgå en så kallad mindre rättspsykiatrisk undersökning.