Annons

Ett liv av klänningar

För två år sen gick Bitte de Roos mamma bort. Kvar lämnades en mängd klänningar i olika kartonger och väskor, den senaste hittade Bitte de Roos i vintras.
Herrljunga • Publicerad 10 augusti 2011
Den senast upphittade klänningen som Bitte de Roos hittade i vintras.
Den senast upphittade klänningen som Bitte de Roos hittade i vintras.Foto: Sandra Nordin
Förutom klänningar finns även en del skor i utställningen.
Förutom klänningar finns även en del skor i utställningen.Foto: Sandra Nordin
? Klänningarna är en del av kulturarvet, säger Bitte de Roos.
? Klänningarna är en del av kulturarvet, säger Bitte de Roos.Foto: Sandra Nordin

– Jag visste att den fanns, men inte var.

Att slänga sin mammas sparade klänningar fanns inte på Bitte de Roos karta, dels för att hennes mor uttryckt en rädsla för att hennes saker bara skulle slängas utan att någon tittat på dem men också för att Bitte de Roos själv inte gärna slänger saker och ting.

Annons

– Jag slänger inte fungerande saker, man kan sälja dem för fem kronor på loppis istället, så kan någon annan köpa och använda dem, säger hon.

Klänningarna säljer hon dock inte.

– Det är faktiskt många som frågar om jag säljer klänningarna men svaret på den frågan är nej, säger Bitte de Roos.

Det är andra sommaren som Bitte de Roos ställer ut klänningarna i ett av sina uthus i Alboga. Klänningarna som är ifrån 40-talet och framåt hänger i prydliga rader. En del av klänningarna är hemmasydda, medan andra är köpta ?i affär eller uppsydda hos en sömmerska.

Bitte de Roos märker att många av besökarna är intresserade av retro och sömnad men det kommer även besökare till utställningen av nostalgiska skäl.

– Många av besökarna som kommer hit har själv jobbat i konfektionsbutik eller har en mamma som gjort det, men har själva inte sparat något från den tiden, berättar Bitte de Roos.

Hon tror att många slänger saker på grund av platsbrist men även okunskap.

– Däremot tror jag den yngre generationen har mer kunskap och känsla för välsydda plagg, de tittar efter märke och undersöker kvalitén innan de slänger gamla kläder medan folk i den äldre generationen bara slänger allt i en säck och kör till soptippen, säger Bitte de Roos.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons