Annons

Circa - utredningsgruppen som står modell för hela landet

Polisens Circagrupp i Vårgårda, som utreder ligor som rånar äldre och funktionshindrade, kan bli modell för liknande arbetssätt i hela landet.
Herrljunga • Publicerad 15 maj 2014

Rikspolischef Bengt Svensson besökte Circagruppen i går och säger att gruppen är unik i sin effektivitet.

Circagruppen började som ett projekt när gruppchefen Claes Persson, då vid Alingsåspolisen, hållit i en stor polisutredning med många förgreningar 2008. Flera av dem som arbetar i gruppen i dag var med, bland annat Mats Wahlberg och Kent Karlsson. Claes Persson bad Ingvar Karelius vid polisen i Vårgårda om att få låna ett konferensrum för att sortera bland alla delar av utredningen. När Circa (Central Investigation Related to Crime Aliens) blev ett projekt 2009, och en grupp 2011, var det naturligt att bli kvar i Vårgårda.

Annons

– Det är vi glada för, säger Ingvar Karelius. Circagruppen är en garant för att polishuset i Vårgårda blir kvar.

I dag består gruppen av elva personer, varav åtta utredare som är poliser, två assistenter och en analytiker. Åtta arbetar i Vårgårda och tre i Göteborg. Gruppen sorterar under polisområde Älvsborg, men kan samordna brott från hela landet utifrån modus (tillvägagångssätt). Den arbetar oftast med kammaråklagare Johan Fröjelin i Borås.

– Circagruppen imponerar med sitt arbetssätt. Den hjälper många målsägande som aldrig fått hjälp annars, säger Bengt Svensson. Det systematiska arbetet med att hitta mönster i modus ger utdelning. Helst skulle jag se att en brottsling alltid utreds på bara ett ställe.

Genom att Circa är sakkunniga inom området åldringsbrott får gruppen tillgång till uppgifter om åldringsbrott som begås av ligor i hela landet.

Att det ger utdelning att vara inläst på ärenden är Kent Karlsson ett exempel på. Han fångade in två kvinnor som stulit från många äldre genom att gå en promenad strax efter att han suttit och arbetat med foton av misstänkta och råkade möta dem på gatan i Vårgårda. Han såg till att de lokaliserades och greps.

– Efter 40 år som polis kan jag verkligen säga att det här är roligt, säger Claes Persson.

Bengt Svensson vill även få till samma arbetssätt som Circagruppen har när det gäller bra rutiner redan vid anmälningstillfället.

– Viljan att se det nationella perspektivet kan många lära sig av, säger Bengt Svensson. Circagruppen är befriad från andra polisiära uppgifter av en anledning – att de levererar resultat.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons