Chans att besöka järnåldern

Svinga ett svärd eller smid en spik.
Herrljunga • Publicerad 1 augusti 2008

Första helgen i augusti levandegörs järnåldern på Ekehagens forntidsby. I forntidsbyn representeras järnåldern av ett rekonstruerat långhus från Brogård i Halland, daterat till cirka 200-talet. Under helgen förevisas en rad av tidsepokens viktiga hantverk, alla typiska för periodens utveckling. Besökarna ges också möjlighet att själv testa på delar av programmet, exempelvis att få svinga ett järnålderssvärd eller kanske smida en spik vid den heta ässjan.

Tidstypisk stridsteknik

I det arkeologiska materialet kan man se tecken på att även nordborna påverkats av utvecklingen i Europa. Bland annat kan man ana ett livligt handelsutbyte med romarna. Lyxartiklar i form av exempelvis glas och dryckesserviser i brons importerades till Norden. I utbyte mot detta har sannolikt nordborna exporterat exempelvis läder, men kanske järn.

Under lördagen och söndagen kommer Västgöta hird att förevisa tidstypisk stridsteknik samt låta besökare känna på och försiktigt prova tidens vapen och stridstekniker.

På järnåldern dyker de första glasföremålen upp i det nordiska fyndmaterialet.

Under Ekehagens järnåldershelg förevisas glastillverkning.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.