Annons

Budgeten lagd i Herrljunga

Efter en del debatterande, några tillägg och en reservation är nu Herrljungas budget klar.
Herrljunga • Publicerad 5 november 2009

Tisdagskvällens budgetmöte pågick till 23 men då var också Herrljunga kommuns budget 2010 klubbad. Den extra dag som var avsatt behövde inte användas.

– Kommunstyrelsens förslag till budget gick igenom med några tillägg, säger Mika Andersson, ordförande i kommunfullmäktige.

Annons

Flera partier hade förslag till tillägg. Vänsterpartiet föreslog en höjd skattesats med 33 öre vilket skulle inbringa 4,8 miljoner kronor. Det gick inte igenom. V reserverade sig i samband med det till budgeten för utbildnings- och socialnämnden.

Allianspartierna föreslog ytterligare pengar till utbildningsnämnden, totalt 4,2 miljoner. Kommunens väl önskade också påslag och det var samtliga överens om. Posten ”reservering för framtida behov” minskas med 0,7 miljoner för att finansiera det, totalsumma 3,5.

Kommunens väl fick nej till flera ytterligare påslag men fick igenom att 100 000 kronor reserveras hos tekniska nämnden för inköp av ekologisk mat. Det togs också från en reserv för framtida behov.

Socialdemokraterna önskade ytterligare pengar till tekniska nämnden och socialnämnden, vilket inte gick igenom.

De var eniga med KS förslag om 262 000 kronor till kultur och fritid men önskar att 150 000 kronor öronmärks till start av rockskola. KS valde en mjukare linje där de i stället rekommenderar skolan.

– Politikerarvodena för 2010 är frysta enligt KS’ förslag, men ersättning för resor och förlorad arbetsförtjänst följer skatteverkets regler säger Mika Andersson.

Den stutliga budgeten hamnar på drygt 41,9 miljoner, plus 1,2 procent.

– Det är tack vare statens engångsbidrag på sju miljoner som vi klarar en budget i balans.

Totalt har vi fått 13,6 miljoner att fördela till nämnderna genom nya positiva förutsättningar, såsom ökad folkmängd.– Det såg väldigt mörkt ut i maj, säger ekonomichef Magnus Karlsson.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons