Annons

Brand med stora konsekvenser

Den anlagda branden som totalförstörde Tångahallen i Vårgårda får konsekvenser för evenemang och idrott.
Herrljunga • Publicerad 1 juni 2010
En brandman står beredd att släcka bränder som uppstår när maskiner röjer efter branden i Tångahallen. Inget utom förvridna metallrester och stålbalkar återstår.
En brandman står beredd att släcka bränder som uppstår när maskiner röjer efter branden i Tångahallen. Inget utom förvridna metallrester och stålbalkar återstår.Foto: Hannah Larsson
Pia Brorson bor en knapp kilometer i vindens riktning från Tångahallen. Hon väcktes av sambons sms om branden och kände hur det luktade rök.
Pia Brorson bor en knapp kilometer i vindens riktning från Tångahallen. Hon väcktes av sambons sms om branden och kände hur det luktade rök.Foto: Hannah Larsson
Bara stålskelettet står kvar av Tångahallen som invigdes så sent som 2007 och användes flitigt för många publikdragande evenemang.
Bara stålskelettet står kvar av Tångahallen som invigdes så sent som 2007 och användes flitigt för många publikdragande evenemang.Foto: Hannah Larsson

– Vi har inte haft en så fullbokad sommar som den här, säger en bedrövad vd Patrik Ekelund.

Herrljunga tömdes på brandmän och släckningsfordon tidig måndag morgon när Tångahallen återigen brann – med större intensitet än vid första larmet.

Annons

– Vi var 15 brandmän och sju fordon, så Fristadstyrkan kallades in för att ha beredskap i Annelund. Vi hade även tre personer i beredskap i Herrljunga, men utan lämpliga fordon, säger Robert Olsson, chef för räddningsavdelningen på räddningstjänsten i Herrljunga.

Hela kommunens arsenal med ledningsfordon, släckbil, höjdenhet, två tankenheter, två specialfordon och två motorsprutor deltog i släckningsarbetet.

Vid det förvridna och raserade stålskelettet av Tångahallen står Patrik Ekelund, vd för Tånga Fritid AB, det bolag som driver verksamheten åt Vårgårda IK.

– Det är tragiskt. Anläggningen är fullbokad hela sommaren med många publikdragande evenemang, säger han bedrövat och räknar upp nostalgifestival, festligheter för världscupen i cykel och augusti månads stora politikerträff:

– Då väntar vi hit alla partiledarna inför slutspurten av valet.

Skadereglerarna från försäkringsbolaget fotograferar förödelsen. Värden för 25 miljoner kronor har gått upp i rök. Hallen invigdes 2007, berättar Patrik Ekelund som redan talar om en ny hall.

– Vi ska ha möte med kommunen och våra hyresgäster. Vi har tankar på ett stort tält och att vi bygger upp hallen snarast möjligt.

Pia Brorson bor på Tånga hed.

– Jag kände att det luktade rök och stängde fönstren. Det här är tragiskt, säger hon och blickar ut över plåtresterna. Tånga är stort och känt. Det ger bra reklam för Vårgårda med alla utställningar och idrott.

Grannkommunen Herrljunga ska nu se över om man har någon fritidsverksamhet som drabbas av branden, säger fritidschef Bo Persson.

Annons

– Vi håller på och lägger schema för Mörlandahallen och Sim- och idrottshallen. Konsekvenserna är inte omedelbart så stora, det hade varit värre om det varit i höst då seriespelen är i full gång.

Programmet

12 juni: Nostalgifestivalen

19 juni: EPA/moppemöte för ungdomar

1-4 juli: Vulcan riders MC-träff

29 juli-1 augusti: Skandinavien Week/Velofondo

21-31 augusti: Vårgårdamötet

1-5 september: Vårgårdamötet

18-19 september: Diverse hundrasutställningar

samt bilbingo, föreningsträffar, utställningar och tävlingar.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons