Annons

Avtal för den första vänorten

Herrljungas första vänort undertecknade vänortsavtal – ”Lite omtumlande för lilla Herrljunga!
Herrljunga • Publicerad 27 maj 2008
Kurt Hårsmar undertecknade vänortsavtalet tillsammans med borgmästaren i Ukmerge, Mr Algirdas Kopustas. I avtalet står om olika områden som länderna kan samarbeta runt som näringsliv, sport och socialt arbete.
Kurt Hårsmar undertecknade vänortsavtalet tillsammans med borgmästaren i Ukmerge, Mr Algirdas Kopustas. I avtalet står om olika områden som länderna kan samarbeta runt som näringsliv, sport och socialt arbete.Foto: Dainius Vytas

I helgen blev orten Ukmerge i Litauen vänort med Herrljunga.

– Det här är en första trevande utblick i världen, säger kommunalråd Kurt Hårsmar.

Annons

Han har just återvänt hem efter helgen i Litauen tillsammans med andra kommunala representanter.

I lördags hade runt 300 personer sökt sig till Kestucio-torget i Ukmerges centrum. I kyligt och blåsigt väder skedde invigninsceremonin av den årliga statsfestivalen framför stadshuset. Inomhus undertecknade kommunstyrelsens ordförande från Herrljunga, Kurt Hårsmar ett vänortsavtal med sin litauiske kollega, Algirdas Kopustas.

Blomsternedläggning

Kurt Hårsmar höll ett kort anförande Därefter blev det traditionsenlig blomsternedläggning vid monumentet ”Lituania restituta” som rests på torget till minne av oberoendet från Sovjetunionen.

Ramunas Janciulevicius som är född och bosatt i Ukmerge säger till BT att han är mycket glad att staden fått en ny vänort i Sverige, och hoppas att man på detta sätt skall få möjlighet att skapa nya kontakter. Han kommer att besöka västsverige i juli och hoppas då kunna göra ett besök i Herrljunga.

Kurt Hårsmar berättar att vänorter är ett internationellt projekt genom företaget Sala-Ida som ägs av kommuner och landsting.

– Det fanns olika länder man kunde söka som Afrika, Kina och Öststaterna, Ukraina är vårt huvudsyfte.

Ukmerge har redan vänortsavtal där med orten Kamyanets-Podilsky som också blir vänort till Herrljunga.

– Det är tillfälligheter att det blev just Ukmerge, vår projektledare hade kontakter där.

Kurt Hårsmar säger att vitsen med en vänort är rent konkret för att kunna utveckla demokratiprojekt tillsammans.

Annons

Besök på barnhem

I Litauen gjordes studiebesök på barnhem och äldreboende.

– Där kan vår folkhälsosamordnare i kommunen vara till hjälp med råd, likaså kan vi lära oss om till exempel turism av Litauen.

Om två år ska man utvärdera vänortsprojektet.

– Det här är lite omtumlande för lilla Herrljunga.

På sikt hoppas han på ett utbyte mellan länderna som samarbete mellan skolor och föreningar.

I månadsskiftet juni, juli kommer representanter från Litauen och Ukraina och då skrivs vänortsavtal med orten Kamyanets-Podilsky.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons