Annons

Arbete i stället för bidrag – unik utbildning i kommunalt samarbete

Invandrare erbjuds i höst möjlighet att söka yrkesutbildning inom vuxenutbildningen.
Herrljunga • Publicerad 22 augusti 2008
Kassem Al Temimi vill blir bättre på svenska så han kan söka till projektet. ? Det är mycket bra! tycker han.
Kassem Al Temimi vill blir bättre på svenska så han kan söka till projektet. ? Det är mycket bra! tycker han.Foto: Boel Ferm

Det är bland annat inom lokalvård och handel.

– Det här är unikt. Det finns flera invandrare som inte har utbildning och nu får de möjlighet till sysselsättning i stället för bidrag, säger Christer Lundqvist, projektledare.

Annons

Europeiska socialfonden, EFS, har beviljat åtta kommuner pengar för att genomföra yrkesutbildning för invandrare. Förutom Herrljunga och Ulricehamn är det Vårgårda som står som projektägare, samt Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Lilla Edet och Ale kommun.

Projektet sträcket sig över två år och eleverna läser 15 till 30 veckor beroende på yrkesval. Varje kommun har 3 platser till varje yrke, sammanlagt 24.

Kommunerna tar ansvar för olika yrkesinriktning och lärare sänder lektionerna via telelänk. Herrljunga har till exempel hand om personlig assistent, bageri och lokalvård.

Kurserna är på gymnasienivå och uttagningen individbaserad. Svenska motsvarande C eller D nivå önskas och det finns språkstödjande lärare.

– Det här är ett projekt där man kommer att vara ute i arbete fyra dagar i veckan och en dag har man teori via telebild, säger Anki Nyman, studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Ulricehamn.

Finanasiering sker genom EU-medel och egen finansiering i respektive kommun.

– Vi som jobbar med det här uppbär ändå lön så det är ingen merkostnad. Det ingår i vårt uppdrag att utbilda, säger Ann Andersson, rektor för Komvux i Herrljunga.

Hon och flera av dem som ingår i projektet lägger 25 procent av sin arbetstid på det.

Projektansvarig är Vårgårda kommun där Christer Lundqvist är anställd som projektledare på 75 procent.

– Det är ett av de största projekt som beviljats i år, intresset är stort också från andra kommuner.

Annons

Han säger att eventuell merkostnad för kommunerna får de tillbaka i form av mindre socialbidrag och invandrare som kommer ut i sysselsättning.

Kassem Al Temimi från Irak läser svenska på A-nivå, snart B, i Ulricehamn. Han tycker det är ett bra projekt men är inte intresserad av de yrken som erbjuds nu. Men finns det möjlighet så vill han lära till något av de yrken han hade i sitt hemland, frisör eller busschaufför.

Ulricehamn startar en kurs i lokalvård den 1 september och utbildningar kommer sedan i gång successivt. Just nu eftersöks praktikplatser.

– Vi är hoppfulla om att fylla platserna, det är utan kostnad för arbetsgivare som kan prova en eventuellt kommande medarbetare, säger Anki Nyman.

Att utbildningen kommer att leda till jobb tror både hon och Ann Andersson.

– Vi garanterar att invandrarna som går kurserna är i ett betydligt bättre arbetsmarknadsläge efter utbildning.

– Det finns enstaka platser kvar. I första hand går de till kommunens egna invånare och i andra hand till angränsande kommuner.

– Vi måste ha fullt antal, budgeten är beräknad per deltagare och man kan inte skjuta över pengar till nästa termin, säger Ann Andersson.

Efter nyår görs en första utvärdering och det kan bli tal om andra utbildningar nästa termin.

Projektet kallas LYSA som står för Livskompetens, Yrkesutbildning i Samverkan för Arbete.De yrken som finns i starten är inom bageri och konditori, lokalvård, storhushåll, handel, butik, personlig assistent och restaurang.Budgeten är på runt 30 miljoner varav cirka 12 miljoner är ESF-stöd och resten egen medfinansiering i respektive kommun.Projektet sträcker sig mellan juni 2008 till och med sista juni 2010.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons