Affären stänger efter 99 år

Den blir inte 100 år.
Herrljunga • Publicerad 8 oktober 2008
Det är med tungt hjärta som handlarna Lena och Lars Larsson beslutat att avveckla affären i Erikslund i Od. Men den sista oktober slår man igen, 99 år efter att affären öppnade.
Det är med tungt hjärta som handlarna Lena och Lars Larsson beslutat att avveckla affären i Erikslund i Od. Men den sista oktober slår man igen, 99 år efter att affären öppnade.Foto: Göran Jakobsson

Od.

99 år gammal stängs nämligen affären i Erikslund i Od den sista oktober. Det har handlarna Lars och Lena Larsson beslutat efter moget övervägande. De intygar att det var ett mycket svårt beslut att ta.

Lars och Lena Larsson klagar egentligen inte på inkomsterna i affären . De tycker att de fått fint gensvar från folket i bygden. Men inkoms-terna har inte ökat i takt med utgifterna.

– Det är mycket som är dyrt idag, inte minst elen. Den går på 4.000 kronor i veckan och det klarar man inte i längden, konstaterar Lars Larsson, som är uppvuxen i affären.

Lars pappa Torsten föddes 1909 och han sade alltid att han var jämngammal med affären.

Byggdes 1909

Huset där affären nu ligger byggdes just 1909 och hade affär redan då, dock inte så stor som nu.

Pappan drev sedan affären tillsamman med hustrun Sonja. Pappa Torsten dog redan 1969, bara 60 år gammal, men mamma Sonja drev affären vidare med sonen Lars. Sedan har Lars och hans hustru Lena, från Ljung, skött det hela med hjälp av Sonja och anställd personal. Den senaste slutade i januari efter att arbetat i 27 år.

Sonja Larsson dog för några år sedan. Hon var lite av ett begrepp i bygden, känd av alla och kände själv de flesta. Och hennes relation med sonhustrun Lena uppges has varit mycket fin och att det mycket är på grund av detta affären hållits igång så här länge.

Sonjamått ett begrepp

– Fortfarande är Sonjamått ett begrepp i bygden. Hon var lite väl frikostig med vikterna och den som köpte till exempel ett kilo kött kunde mycket väl få ett och ett halvt kilo, berättar Lars Larsson.

Det är mycket som förändrats under Lars och Lenas tid som handlare i Erikslund. Förr fanns det gott om affärer, bland annat framme i Od. Det är därför den nuvarande affären ligger lite vid sidan om. Men affärerna i Od är nerlagda, liksom i Älmestad, Molla, Vesene och andra i närheten.

Makarna Larsson har fått ta över en del av dessas kunder och idag bedömer man att man hart cirka 450 kunder. Dessa får nu söka sig längre bort, främst till Ljung, Annelund och Fristad.

– Beslutet om avveckling var verkligen svårt att ta. Det känns som om man sviker såväl kunder som bygden. Och dessutom känns det som ett svek mot familjetraditionen som handlare. Men även obehagliga beslut måste fattas, slår Lars fast.

Lena intygar att man verkligen gått igenom det hela åtskilliga gånger. Men den dyra elen var inte mycket att göra åt och en hel del investeringar behövdes göras.

Barnen vill inte

– Vi insåg att vi nog inte ville satsa vidare och våra barn vill inte ta över. Och har man jobbar 70 timmar i veckan i 40 år kan det vara skönt att få ta det lite lugnare och få mera tid för bland annat barnen.

Vad Lena kommer att göra i framtiden är oklart. Lars kommer att fortsätt det jobb han har som chaufför hos Swebuss. Men från den 1 november är affären avvecklad.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.