Annons
Nyheter

Grönsaksland att bara älska

Kineserna är vänliga mot utländska gäster. Det har ni kanske förstått.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2008

Mest gentila är de frivilliga i nybyggda pressby. Den heter formellt Green Homeland Media Village. Vi kallar stället för Grönsakslandet och standarden är osannolikt hög.

Hur många som tjänstgör innanför stängslet under OS går inte att få riktig klarhet i. Bara att de torde vara fler än antalet journalister/fotografer – och vi ändå tre tusen i ”byn”.

Annons

Ärligt talat känns volontärerna överdrivet många i förhållande till arbetsbördan. Vid entrén står ständigt tre stycken. Deras enda uppgift tycks vara att säga welcome varje gång någon ska kliver genom säkerhetskontrollen.

I varje 32-våningshus finns samma funktion i bottenplanet. Servicen är överdådig. Vänliga ungdomar i OS-dress välkomnar tålmodigt leende och undrar vad de kan stå till tjänst med.

I pressbyns affärer är tillmötesgåendet lika gränslöst. När jag flanerade runt bland de välfyllda hyllorna viskade en expedit lite försiktigt:

– Det ligger ett varuhus en bit bort på gatan utanför. Där är det mycket billigare att handla.

I mina inköpsplaner fanns bara en liten rulle tejp. Så jag tänkte att det får kosta vad det vill.

Nu slutade notan på fem yuan, nästan lika mycket i svenska kronor.

Fast då fick jag sex rullar.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons