Nyheter

BT:s sportchef: "Bolt – tidernas främste idrottsman"

Vi såg tidernas störste sprinter i går.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2008

Usain Bolt är ett fenomen. Som löpare. Som människa. Som underhållare.

Michael Phelps lämnar Peking med åtta guldmedaljer i bagaget hem till Ann Arbor. Han må vara simningens särklassige nummer ett.

I kampen om titeln världens främste idrottsman alla kategorier håller jag Bolt ännu högre. Rentav tidernas störste, vid 22 års ålder.

Grattis till den lite tidiga födelsedagspresenten i OS-staden. Du fyller väl först i dag?

*

?De dubbla världsrekorden var en bekräftelse på vad branschens insiders länge misstänkt. Usain Bolt har alla egenskaper som gör en supermänniska på tartanbanan.

Om det funnits lika många möjliga löpsätt och sträckor som i bassängen här i Peking hade han antagligen fördubblat Jamaicas nationella guldreserv.

Men det räcker så bra med två glänsande medaljer – och två fantastiska tidsnoteringar.

– Han slog världsrekordet på 100 meter med 3/100. Han gjorde det avstannande och vilt gestikulerande visade särställning. Där försvann dyrbara hundradelar.

– Han suddade ut Michael Johnsons ”oslagbara” rekord på 200 från Atlanta 1996. Han gjorde det i 0,4 sekundmeters motvind. Det motsvarar en tidsförlust på bortåt en halv sekund.

*

Det var en ny styrkedemonstration som friidrotten inte sett på många år. Kanske aldrig tidigare.

För mig är löpningens sprinterdistanser spelens höjdpunkter. De går så lätt att identiiera sig med, eftersom alla människor försökt förflytta sig snabbast möjligt mellan två punkter.

Bara två man har vunnit båda kortdistanserna på ett OS i modern tid, alltså efter kriget. Bobby Morrow gjorde det 1956 och Carl Lewis 1980.

Varken de eller någon annan i skrået har som Usain Bolt sprungit med sådan elegans i kombination med frekvens. Han är en flygande uppvisning i estestik och jamaicansk rytmkänsla.

*

Hur kan en människa utvecklas till en närmast omänsklig varelse?

Den erkände sprintertränarprofessorn Håkan Andersson i Sundsvall påstår att huvudförklaringen ligger i generna. Han har en idé om hur man skulle kunna skapa en svensk världsstjärna.

Placera 20 hyggliga löpare av vardera könet på en annars öde ö. Låt dem försöka sig lite efter behag. Resultatet skulle ge avtryck på löparbanan om sådär 20 år.

Möjligen är experimentet svårt att förena med Riksidrottsförbundets och Socialstyrelsens riktlinjer. Men ändå.

*

Usain Bolt föddes med extrem löpbegåvning. På annat sätt går inte förklara att han satte juniorvärldsrekord redan som 15-åring. Den yngste någonsin som gjort det.

Blott 22 fyllda, när ni läser detta, har han minst tio år kvar på världsnivå. Inget talar för att Bolt nått sitt max. Chansen/risken är större att han fortsätter öka avståndet till det fåfängt jagande elitfältet.

Belöningen för snabba arbetsinsatser är god. Numera kan det kosta friidrottsarrangörer en miljon för att hyra in en världssprinter för tio sekunders jobb.

Inte ens Bill Gates torde nå upp till en lika fet timpeng som Usain Bolt: 360 miljoner.

Karismatiska sprinters lockar åskådare till galorna. Den som engagerar Bolt får en flerbottnad underhållare i snyggt paket.

Boka honom redan nu till nästa års DN-gala. Även om priset per löpmeter råkar stiga efter de dubbla världsrekorden.

Hanssons OS-story

Förr fanns inte dagens avancerade tidtagning och mätteknik i friidrott. Vid OS i Los Angeles 1932 blev Ralph Metcalfe trea på 200 meter med tiden 21,5.

Efter loppet uppdagades att jänkens bana var 1,5 meter för lång.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.