Nyheter

Vad framtiden skrattar åt

Ni som, liksom jag, har några år på nacken, kommer antagligen ihåg Diklordifenyltrikloretan – DDT - ett insektsdödande medel som lanserades brett på 40-talet och förbjöds i de flesta länder trettio år senare för att det inte bara dödade insekter om vi säger så.
Nyheter • Publicerad 16 september 2013

I och med ett tv-program jag jobbar med (Förr eller senare, TV4, sön 20.00, missa inte!) fick jag anledning att se en reklamfilm för DDT från 1946. En förtroendeingivande basröst förklarade medlets förtjänster medan lyckliga hemmafruar och händiga män gick omkring och målade och sprejade det precis överallt. I skafferiet, i barnsängarna och barnvagnarna, i köksskåpen, under mattorna och (vår favorit) generöst gned in det i pälsen på familjens hund. Vi skrattade och skakade våra huvuden – vilka nötter?

Ett annat exempel är kampanjen från Håll Sverige Rent från 1964. Där går ungdomar omkring i skärgården och förfasas över alla sopor som flyter omkring. Och värre kommer det att bli om vi inte gör något, förklarar den myndiga mansrösten. Men vad var då lösningen på problemet enligt Håll Sverige Rent? Jo, jag citerar: ”Placera soporna i en kartong, lägg i några ordentliga stenar, tejpa ihop kartongen och sänk den på djupt vatten.”

Återigen skakade vi våra huvuden på redaktionen och tyckte att vi hittat guld till vårt program.

Men samtidigt undrade vi; vad kommer man att sitta och titta på och skratta åt om femtio-sextio år? För det är väl klart att vi gör saker idag som senare kommer att visa sig var helt vansinnigt. Kanske kommer det att låta så här efter att några har letat upp en gammal reklamfilm för valfri mobil:

”Såg ni? De höll mobiltelefonen direkt mot örat. Liksom bara stekte hela hjärnan? Haha, vilka idioter.”

För vi vet ju inte om det är farligt. Forskare idag menar att det inte är det, men 1946 menade man att DDT var en bra sak att spruta i barnvagnen och 1964 var bara sopor som flöt ett miljöproblem.

Men en sak vet vi ju egentligen och tyvärr kommer nog följande att kunna utspela sig på framtidens motsvarighet till en redaktion:

”Allvarligt! Varför gjorde de inget?”

”Jag vet inte?”

”Isarna smälte, temperaturen steg, vädret löpte amok, regnskogen höggs ner, vattnen fiskades ut och ingen gjorde något?”

”2013 diskuterade man ett femte jobbskatteavdrag så alla kunde konsumera mer.”

”Det låter helt vansinnigt.”

”Det är sant. Jag kollade gamla valfilmer från 2014 och ingen, ingen pratade ens om miljön.”

Skillnaden är att kommande generationer inte kommer att skaka på huvudena och skratta.

De kommer att döma oss hårt.

Och med rätta.

Hans Rosenfeldt

3 saker som är bra med att sommaren är slut:

1. Jag slipper klippa gräset.

2. Folk slutar bjuda på rosévin.

3. Det går faktiskt att titta på tv igen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.