Fästingarna på bettet igen
Ofta är det TBE man talar om när det gäller farliga symtom, men även borrelia kan vara allvarligt, om sjukdomen inte behandlas.
Mellan 5.000 och 10.000 personer drabbas av borrelia som ett resultat av fästingbett i Sverige varje år. Ofta uppstår en rodnad stor som en femkrona mellan en till fyra veckor efter fästingbettet.
Men symtomen kan även vara mer diffusa.
– 75 procent får en ringformad rodnad runt bettet och patienten behandlas då med antibiotika. Men borrelia kan även orsaka huvudvärk, yrsel och domningar, säger Pia Forsberg, överläkare och professor i infektionsmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Kan dröja
I dessa inte lika självklara fall tas ett blodprov på en vårdcentral. Visar provet på antikroppar i blodet får patienten behandling.
Finns det risk att provet inte visar positivt resultat, trots att patienten bär på borrelia?
– Det kan hända att kroppen inte hunnit skapa antikroppar, så provet bör tas om igen efter 6–8 veckor. Visar inte heller detta prov positivt och patienten fortfarande har symtom, bör det göras ett ryggmärgsprov, för att se om det kan vara ett fall av neuroborrelia. Det är alltid viktigt att ställa en diagnos, som är väl underbyggd innan en patient behandlas, säger Pia Forsberg och tillägger att det är av yttersta vikt att utesluta annan orsak om diagnosen är oklar.
Långvariga symtom
I enstaka fall orsakar borrelia mer långvariga symtom med smärta i leder och symtom från det centrala nervsystemet. Varför är ännu oklart, enligt Pia Forsberg, som poängterar att det är viktigt att en patient med borrelia får behandling så snabbt som möjligt.
För de allra flesta försvinner dock symtomen efter behandling, men en person som har haft borrelia blir inte immun mot sjukdomen.
– Uppstår det nya symtom tas ett nytt prov och visar det sig vara positivt, så får man behandla igen.
Ann-Cathrine Johnsson
TT Spektra