unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hälsa och trivsel är lösningen på personalbristen

Vi i Miljöpartiet vill att människor ska få mer makt över sin tid, skriver Christina Waldenström.
Bra arbetsvillkor skulle locka tillbaka personal till vården och välfärden, menar skribenten.
Bra arbetsvillkor skulle locka tillbaka personal till vården och välfärden, menar skribenten.
Foto: isabell Höjman/TT
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Arbetstiden behöver vara mer flexibel för människors olika behov och livsfaser. Om någon vill jobba lite mindre, ha mer egen tid och konsumera lite mindre så kan arbetsgivaren idag säga: ”Nej, här gäller heltid”.

Människor har olika behov och vill leva sina liv på olika sätt. Alla vill inte arbeta heltid utan väljer att lägga sin tid på annat i livet till exempel fritidsintressen, barn/barnbarn eller föreningsliv. Många människor älskar att arbeta. Vi har inget emot att människor arbetar mycket, startar företag eller konsumerar mycket (så länge som det är en hållbar konsumtion).

Alla är olika och mår bra av olika saker men vi vill att valet ska vara individens. Den som vill arbeta deltid ska inte motarbetas. Rätt till deltid ska vara lika självklart som rätt till heltid, det vill säga man ska ha rätt till en heltidsanställning med möjligheten att gå ner till deltid, om man vill det. Det är inte rimligt att vare sig arbetsmarknadens parter eller politiker ska hindra människor från att prioritera tid framför pengar.

Balansen mellan arbete och fritid är för många en fråga om livskvalitet. Alltför många människor lider av stress och utbrändhet, ofta med en sjukskrivning som följd. Vi tror att man kan påverka både sjukskrivningstal och hög personal- omsättning genom förbättrade arbetsvillkor. Miljöpartiet i Borås vill därför, under nästa mandatperiod, starta ett pilotprojekt med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön i någon kommunal verksamhet.

Vi vill också förhindra att man slås ut innan man har nått pensionsålder. För att orka arbeta fram till pensionen tycker vi att de som fyllt 55 år och jobbar i välfärden ska få möjlighet att sänka sin arbetstid till 90 procent och från 60 års ålder till 80 procent, med bibehållen lön. MP vill också stegvis sänka normalarbetstiden för alla, till 35 timmar i ett första steg.

Det framförs ofta argument att arbetstidsförkortning och deltidsarbete kommer att leda till än större personalbrist inom välfärden. Det tror inte vi. Hälsa och trivsel är lösningen på personalbristen, inte att människor ska arbeta mer än de vill och/eller orkar. Bra arbetsvillkor och konkurrenskraftig lön kommer att bidra till att människor väljer att jobba i välfärden och att de som flytt vården, eller flyttat till Norge, kommer tillbaka.

Ett långsiktig hållbart arbetsliv är en av förutsättningarna för hälsa, vilket i sin tur genererar arbetskraft till välfärden.

Christina Waldenström (MP)