Trädgårdar för nytta och nöje
– De senaste decennierna har vi återskapat grundstrukturen på Gunnebo. Nu går vi ner på detaljnivå och återskapar utsmyckningen, berättar chefsträdgårdsmästare Joakim Seiler på Gunnebo.
Gunnebo trädgårdar är en 1700-talspark med köksträdgårdar, stilträdgård och landskapspark. Omgivningarna liksom slottet, ritade av stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg, har varsamt återskapats och i samband med Göteborgs lustgårdar har det gjorts ytterligare steg på den vägen.
De många urnorna framför slottet är ett exempel. 1700-talsurnorna, med dekorativa slingor ritades av Carlberg. På andra sidan slottet är urnorna kantiga och enkla.
– Ritningen finns kvar och urnan skall stå på en sten, berättar Joakim Seiler.
Växtlista från 1800-talet
Växterna i urnorna baserar sig på en växtlista som hittats från den inventering som gjordes på Gunnebo 1810. Här fanns exotiska växter som oliv, cit-ron, klematis, lagerträd, nejlika och kamelia.
De exotiska växterna återfinns i den installation som den amerikanska konstnären och landskapsarkitekten Topher Delaney skapat. Här har de planterats i säckar som går att återvinna, en symbol för slottets ekologiska inriktning. 4 500 glasflaskor som återvunnits från restaurangen på Gunnebo symboliserar glaset runt växterna.
– Här låg orangeriet för 200 år sedan och Topher Delaney har utgått från platsen när hon skapat sin konst, berättar Joakim Seiler. Här visas vad slottet saknar, ett orangeri. Drömmen är att kunna återskapa detta.
Topher Delaney jobbar gärna med moderna, bekanta symboler kopplade till historien. EU-pallarna i köksträdgården Shipping News anknyter till det som var grunden till att Gunnebo skapades, handel och export. John Hall, som lät bygga Gunnebo, byggde sin förmögenhet på just handel och export under 1700-talet.
Även om stilträdgården rustats upp i sommar är det ändå köksträdgårdarna som dominerar på Gunnebo. Den gamla köksträdgården anlades 1996 och i år har en ny köksträdgård anlagts med 1700-talsväxter.
Förutom Topher Delaneys trädgård finns även två andra tillfälliga köksträdgårdar med framtidstema och som kronan på verket Joakim Seilers futuristiska köksträdgård som bryter mot det gamla.
– Den gamla köksträdgården visar nyttans betydelse, säger Joakim Seiler. Under 1700-talet strävade man efter att vara en god hushållare och självförsörjare.
Kaos istället för stramhet
I den nyanlagda 1700-talsträdgården har man strävat efter att hitta de historiskt rätta sorterna.
– Odlingsstrukturen är typisk för 1700-talet, berättar Joakim Seiler. Runt de enkla triviala köksväxterna finns en dekorativ ram med fruktträd och bärbuskar. De första åren fungerar detta bra, men sedan blir träden större och större och skuggar.
Kronärtskockan Herrgård kom från England och är en av växterna. Här finns bland annat åbrodd, pepparrot, olika sorters kål, bondböna, sockerärta, kålrabbi, rättika. knekttobak och gamla potatissorter.
Här är det ordning och reda till skillnad mot i Joakim Seilers framtidsträdgård. Där råder kaos och Gunnebo gör uppror mot Carlbergs stramhet. 65 olika sorters växter finns i trädgården och många är brokbladiga.
– Jag ville färg- och formmässigt skapa något nytt, berättar Joakim Seiler. Genom ängen med köksväxter skär grafiska pilar och det är helt andra riktningar och rörelser än vad Karlberg ritade på 1700-talet.
En husbil med förtält har blivit ett växthus när landskapsarkitekten och konstnären Monica Gora gjort en resande köksträdgård. Snabbväxande grönsaker odlas på marken och bönor slingrar sig upp i förtältet. Trädgården symboliserar drömmen om att resa i väg men samtidigt stanna kvar och odla och skörda.
Landskapsarkitekten och trädgårdsmästaren John Tizzard har tillsammans med konstnären Gunilla Bergström utgått från att transportsystemet kollapsat, och att vi måste återerövra jorden från prydnadsväxterna. De traditionella blomsterrabatterna har ersatts av köksväxter i deras trädgård.
Tre gröna parker
Göteborgs botaniska trädgård:
* Här är temat sommarblommor. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och trädgårdsmästarna Rigmor Celander och Jenny Lannér har designat ett nytt entréparti där mängder av blommor har planterats.
* Nordfjells prisbelönta Linnéträdgård med välbekanta vilda arter finns kvar sedan förra året.
* Trädgårdsmästare Maria Sjöstedt har planterat nästan 100 olika sorters dahlior och sommarblommor från Mexico. I köksväxtavdelningen frodas äldre sorter som strimmiga bönan från Broddetorp, gråärten från Kärra och potatislöken Bodatorp.
* I växthuset visas glupska skönheter, den hittills största utställningen med köttätande växter i Sverige.
* I lusthuset har trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson gjort en hyllning till trädgården inspirerad av en resa till Aten.
Trädgårdsföreningen:
* Här handlar det om att bevara, återskapa och förnya. Parken återskapas till sin forna glans med en ny rospark av Ulf Nordfjell.
* Trädgårdspersonligheter, svenska landskapsarkitektkontor och högskolor har anlagt tematrädgårdar och woodlandsplanteringar.
* Inomhus finns flera olika utställningar. Bland annat har författaren och fotografen Hannu Sarenström byggt upp ett orangeri med palmer och avtryck från hela världen.
Liseberg:
* Svenska och brittiska landskapsarkitekter har anlagt ett helt nytt parkområde. Parkens naturliga rum har fått olika teman och här finns platser som Vita Forsen, Gläntan och Täta Skogen.
* I Växtoasen har ett antal mer ovanliga växter fått sin hemvist och här kan man få tips på hur man kan skapa en snygg kombination av växter i sin egen trädgård.