Annons
Nyheter

Magnolia – en skönhet med miljoner år på nacken

Förra månaden skrev jag om rhododendron som visserligen är ett gammalt växtsläkte, men den här gången blir det ett släkte som har 120 miljoner år på nacken.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2008
Magnolia loebneri Merrill, hybridmagnolia.
Magnolia loebneri Merrill, hybridmagnolia.Foto: 
Magnolia Galaxy, magnolia
Magnolia Galaxy, magnoliaFoto: 
Magnolia kobus, japansk magnolia.
Magnolia kobus, japansk magnolia.Foto: 
Magnolia kobus, japansk magnolia.
Magnolia kobus, japansk magnolia.Foto: 
Magnolia soulangiana, praktmagnolia.
Magnolia soulangiana, praktmagnolia.Foto: 
Magnolia stellata, stjärnmagnolia.
Magnolia stellata, stjärnmagnolia.Foto: 
Magnolia loeberi Leonard Messel, hybridnagnolia.
Magnolia loeberi Leonard Messel, hybridnagnolia.Foto: 

Tidigt utvecklades magnolior till två släkten Liriodendron (tulpanträdet) och de egentliga magnoliorna. Familjen Magnoliaceae består av omkring tio släkten, tillsammans omfattande ca 240 arter såväl städsegröna som lövfällande träd och buskar. Magnolior ger en urtidskänsla och vissa ser likadana ut som de gjorde för 50 miljoner år sedan.

Förr betraktade man magnolian som exotisk, något som inte var möjligt att odla i Sjuhäradsbygden, men idag kan man säga att det är var mans växt. Det finns många härdiga magnolior att välja bland.

Annons

Av alla arter finns också flera namnsorter så visst finns det ett stort urval när man kommer till plantskolan. Dock är inte alla arter härdiga i Sverige.

Planterar man en magnolia i trädgården så har man den för ”evigt”. Den utvecklas och växer, blommar mer för varje år som går.

Läge

Magnolian tål låga vintertemperaturer under förutsättning att årsskotten mognat av (förvedats) ordentligt på hösten. Långa milda höstar ger bra förutsättningar. Vi kan också påverka vinterhärdigheten genom att placera den på rätt plats i trädgården och var försiktig med gödslingen.

En skyddad plats på tomten är viktig för magnolior. Den kan bestå av en skärm av träd som finns i närheten. Tänk på att inte placera den på en plats som är utsatt för den tidiga solen under vårvintern. Sydvästläge är det bästa alternativet. Magnolian vill liksom andra buskar stå i närheten av stora träd med kraftigt rotsystem som suger ur marken. Låt den stå på en plats utan konkurrens från andra växter. Träd som har ytliga rötter och suger mycket vatten är alléträd som lönn, lind och ask. Träd med djupgående rötter är ek och tall, som inte bjuder på någon större rotkonkurrens.

Jord

Magnolian vill ha en svagt sur jord. Jorden kan bestå av torvströ med viss inblandning av komposterad kogödsel och en sandblandad lövkompost, en porös jord för att stimulera rotbildningen. Undvik att använda kalkad torv. Det finns torvströ att köpa som inte är kalkad. Eftersom magnolian vill ha sur jord får man heller inte kalka på jorden och helst använda gödselmedel som inte innehåller kalk. Någon speciell gödsling krävs inte i samband med planteringen. Gödslingen kommer först året efter.

Växtbädd

Som för nästan alla växter är det viktigt att vara omsorgsfull när växtbädden och jorden görs i ordning. Gör man en växtbädd i en villaträdgård med bra jord och grund räcker det att den är 100x100x60 cm. Djupet 60 cm förutsätter att grunden är bra. Var noga med att luckra gropen i botten så överskottsvatten rinner undan. Plantera också på förhöjd växtbädd vilket innebär att jordytan skall ligga 20–30 cm över omgivande mark. Man får alltid räkna med att ytan sjunker något.

Skulle plantering ske på extrem sandjord där hela botten består av sand krävs ett fuktighetshållande lager under växtbädden med ca 50 cm som kan bestå av fuktighetshållande alv, lera blandad med torvströ. Finns inte dessa material att tillgå går det bra att blanda in ca 70 procent torv i sandbottnen.

Annons

Plantering

Magnolior köps odlade i kruka eller med klump.

Doppa rotklumpen i vatten före plantering, så den får suga till sig ordentligt med vatten. Planteringsjorden skall vara väl genomfuktad. Magnolia vill ha fuktig jord men inte blöt. Vattensjuk jord är förödande för de flesta växter. Planteringsgropen skall vara väldränerad.

Plantering sker på samma djup som den stått i plantskolan vilket innebär att från klumpens överdel kan fyllas på med ca 5 cm jord. Kring busken skall vara öppen jord till minst en meter i diameter.

Gödsling

Magnolior har inte något större krav på gödsel men en lätt kvävegödsling på våren när nya skott skall växa till är bra. Däremot inga långtidsverkande gödselmedel som löser ut kväve under hela växtsäsongen, då är det risk att den inte mognar av på hösten. En giva med höstgödsel (PK) tidigt på hösten är bra för avmognaden. Alltså det krävs inga större mängder av gödsel.

Beskärning

Någon beskärning krävs inte när det gäller magnolia. Enda undantaget är om det finns skadade grenar som behöver tas bort.

Förökning

Magnolia förökas genom frö, sticklingar, avläggning eller ympning. Frö är det vanligaste, men troligen svårt i vårt klimat eftersom fröet inte alltid mognar. När det gäller avläggning så lägger man ner en gren i jorden och täcker över den med jord. Efter något år bör den ha rotat sig och då kan den klippas av och planteras.

Annons

Övrigt att tänka på

Magnolian har ett relativt ytligt rotsystem. Det tar minst tre år innan de börjar etablera sig och växa. Det kan ta flera år innan magnolian blommar vilket varierar mellan sorterna. Namnsorter har betydligt tidigare blomning än rena arter. Någon grävning av jorden kring etablerade magnolior får inte förekomma främst beroende på det ytliga rotsystemet.

Det första åren kräver magnolior mer omsorg men efterhand är de lätta att sköta och kräver egentligen inga insatser mer än gödsling och vattning vid extremt torra perioder.

Magnolior får som regel inga angrepp av vare sig svampsjukdomar eller insekter. Däremot kan de angripas av rådjur och sniglar.

Skulle det förekomma skalbaggar i blommorna är det inga problem eftersom de söker sig till blommorna och pollinerar dem.

Inköp av buskar

Det finns många olika storlekar på buskar och väljer man en större storlek så kommer de i blom betydligt tidigare än genom köp av mindre och yngre buskar.

Buskar finns i storleken 60–80 cm i topphöjd till 350–400 cm. Av vissa arter finns också magnolian som träd. Med storleken varierar också priset. En stor buske kostar mer än 10.000 kronor medan de mista håller sig omkring 500–600 kronor.

Lämpliga sorter för Sjuhäradsbygden:

Idag finns flera sorter som går att använda så det finns ingen anledning att låta bli att plantera denna fantastiska buske som bara blir bättre för varje år som går. De sorter som kan köpas är de som är härdiga i zon III och uppåt. Här intill några förslag på de som är härdiga, men det är inte säkert att alla finns i plantskolorna. Kanske finns det i så fall liknande sorter.

Magnolia acumináta, poppelmagnolia gulgröna blommor. Blomningstid juni. Höjd 12 – 15 m zon I – IV

Magnolia kobus, japansk magnolia, vit Höjd 9 – 12 m zon I – IV

Magnolia x loebneri ?Merrill?, hybridmagnolia, vit. Höjd 3 – 5 m zon I – IV

Magnolia x loebneri ?Leonard Messel?, hybridmagnolia, rosa. Höjd 2 – 3 m zon I – III

Magnolia liliiflora-hybrider ?Susan?, mörkröd. Höjd 3 – 4 m zon I - III

Magnolia sieboldii, buskmagnolia, vit. Höjd 2 – 4 m zon I – IV

Magnolia soulangiana, praktmagnolia, vit med rosa. Höjd 4 – 6 m zon I – III

Magnolia soulangiana ?Brozzoni?, vit. Höjd 6 – 8 m zon I – IV, härdigast.

Magnolia stellata, stjärnmagnolia, vit. Höjd 1 – 2 m zon I – III

Magnolia stellata ?Royal Star?, krämvit. Höjd 1,5 – 2 m zon I – III

Magnolia stellata ?Waterlily?, vit. Höjd 1,5 – 2 m zon I – III

Magnolia ?? Charles Coates?, magnolia, krämvit Höjd 4 – 6 m zon I – III

Magnolia acuminata ?Elisabeth?, magnolia, blekgul. Höjd 3 – 5 m zon I – III

Magnolia soulangiana ?Galaxy?, magnolia, mörkt rosa. Höjd 4 – 5 m zon I – III

Magnolia ?G H Kern?, magnolia, ljust rosa. Höjd 1,5 – 2 m zon I -III µ

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons