Annons
Nyheter

Liljor – skönhet som stått sig

Liljor tillhör kanske de vackraste växter som kan ingå i trädgårdens rabatter. Dessa praktfulla lökväxter har sedan urminnes tider älskats och vårdats.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2008
Lilium lancifolium, tigerlilja.
Lilium lancifolium, tigerlilja.Foto: 
Lilium Aubade.
Lilium Aubade.Foto: 
Lilium regale, Pink.
Lilium regale, Pink.Foto: 
Lilium Mirella.
Lilium Mirella.Foto: 
Lilium regale, kejsarlilja.
Lilium regale, kejsarlilja.Foto: 
Lilium Vermeer.
Lilium Vermeer.Foto: 
Lilium African Queen.
Lilium African Queen.Foto: 
Lilium Cab Dazzle.
Lilium Cab Dazzle.Foto: 
Lilium Grand Crux.
Lilium Grand Crux.Foto: 

Av liljor finns ett 80-tal arter men flera tusen sorter/hybrider. Alla är inte härdiga i vårt land men tillräckligt många för att få vackra rabatter i trädgården. En art, krolliljan, kan man se förvildad där det är god jordmån. För övrigt finns det liljor som går bra och är härdiga i vårt klimat, men också de som kräver varmare klimat och odling i växthus. Liljorna delas in i nio olika klasser: asiatiska, martagon, candidum, amerikanska, longiflorum, orientaliska, trumpetliljor, rena arter och övriga hybrider. Det finns alltså mycket att välja på när man skall köpa liljor.

Plantering

Annons

Liljorna köper man och planterar på våren, höstplantering rekommenderas inte. Köp dem redan när de kommer hem till butiken och lägg dem svalt innan de kan sättas. Plantering sker när jorden reder sig på våren. Köp inte liljor som hunnit växa fram med långa groddar.

Med alla de sorter av liljor som finns varierar också kravet på jord, men för trädgårdsägaren kan vi bortse från de mest extrema arterna och i stort använda nedanstående växtbädd.

Jorden bör vara näringsrik och mullhaltig men får inte innehålla oförmultnade växtdelar. Den skall vara mycket genomsläpplig för vatten och luft. Stående vatten får under inga omständigheter förekomma i en liljerabatt. Växtbädden grävs ur till 50 cm djup. I botten läggs ett dränerande lager av singel som också skall ha förbindelse med annan dränering som gör att vattnet verkligen rinner undan. På singeln läggs ett skyddande lager av sand (ca 10 cm) eller först en duk som gör att dräneringslagret inte slammar igen. Jorden blandas upp med en del putssand ca 2 mm, fem delar planteringsjord (kan också vara den befintliga jorden i trädgården) och fem delar komposterad kogödsel. Jorden får inte packas. Det brukar sägas att liljejorden skall vara så lucker att man kan köra ner armen ända till armbågen, vilket kan vara ett riktmärke.

Kräver näring

Liljorna bör också tillföras näring varje höst, bestående av komposterad kogödsel. Det är inte bra att tillföra handelsgödsel. Vissa liljor är kalkkrävande men de flesta klarar sig med ett pH-värde på mellan 6 och 7. Vid kalkning är det bäst att använda krossad kalk som löser ut efter hand.

Liljorna planteras 10–15 cm djupt. Kan vara något olika beroende på sort, vilket framgår av förpackningen. På bottnen av planteringsgropen läggs lite sand där löken sedan sätts, därefter fyller man på sand så att hela löken täcks och därefter jord. Flera liljesorter utvecklar stamrötter vilket gör att de skall planteras djupt.

Liljorna är krävande på vatten och därför skall man vattna rikligt under torkperioder. Däremot vill de ha torrt under viloperioden.

Förökning

Gamla lökar delar sig spontant så två stjälkar skjuter upp intill varandra. Dessa lökar är lätta att dela.

Många liljor skjuter underjordiska utlöpare, s.k. stoloner. Dessa bildar i sin spets dotterlökar.

Annons

På stjälkens underjordiska del, mellan lök och jordyta, utvecklas ofta ganska stora lökar som ligger lösa i jorden när stjälken förmultnat. Detta förekommer ofta hos hybridlökar.

Några få arter bildar smålökar, s.k. bulbiller, i bladvecken. Efter tre–fyra år är dessa stora och börjar blomma.

Liljor vill ha ett varmt, lugnt och soligt läge med väldränerad jord. Vissa tål också lite skuggigt läge och kan även planteras tillsammans med buskar.

Skadegörare

Liljebaggen är kanske den mest omtalade, en lackröd insekt 5 mm lång. Den lägger sina ägg på bladen och det är sedan larverna som äter på bladen. Manuellt kan man med fingrarna dra bort äggsamlingar annars kan pyretrummedel användas.

Liljorna kan också angripas av lökkvalster, trips, tusenfotingar, bladlöss, sniglar och möss.

Den svåraste virussjukdomen är mosaiksjuka, men också liljemögel, lökröta, stjälkröta och bladfläckssjuka kan förekomma.

Viktigt vid all växtodling är att man ger växterna de bästa förutsättningar, så brukar det inte vara så stora problem att hålla dem friska.

Sorter härdiga i Sjuhäradsbygden:

Lilium auratum, guldtandslilja

Annons

Lilium bulbiferum, brandlilja

Lilium bulbiferum croceum, saffranslilja

Lilium canadense, kanadalilja

Lilium martagon, krollilja

Lilium regale, kungslilja

Lilium hansonii, fläcklilja

Lilium speciosum, paktlilja

Lilium lancifolium, tigerlilja

Lilium hollandicum, flocklilja. Består av många hybridsorter.

Förutom ovanstående arter finns inom många grupper en mängd olika hybrider. Flera av dem också härdiga i Sjuhäradsbygden men det kan vara bra att kolla upp härdigheten på dem.

Åke Johansson

Lena Nyberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons