Nyheter

Dahliorna sätter färg på hösten

Pia Börjesson föll för färgprakten och de storslagna formerna. Hon satsade på en jättelik dahliarabatt i sin trädgård.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2008
Pia Börjesson i sitt hav av dahlior. Den stora dahliarabatten är nästan 50 meter lång och mer än fem meter bred.
Pia Börjesson i sitt hav av dahlior. Den stora dahliarabatten är nästan 50 meter lång och mer än fem meter bred.Foto: Tomas Karlsson
Kaktusdahlior som den här har utsträckta, rullade kronblad.
Kaktusdahlior som den här har utsträckta, rullade kronblad.Foto: Tomas Karlsson
Foto: Tomas Karlsson
Mångfalden av färg och form är kännetecknande för dahlian.
Mångfalden av färg och form är kännetecknande för dahlian.Foto: Tomas Karlsson
Den här dahlian ska egentligen vara symmetriskt tvåfärgad i vitt och rött.
Den här dahlian ska egentligen vara symmetriskt tvåfärgad i vitt och rött.Foto: Tomas Karlsson
De starkt färgade dahliorna är Pia Börjessons favoriter. Här en starkt gul variant.
De starkt färgade dahliorna är Pia Börjessons favoriter. Här en starkt gul variant.Foto: Tomas Karlsson
I Pia Börjessons stora rabatt finns dahlior från vitt till djupaste rött. Intresset för dahlior började med ett besök på Café Magnolia i Nossebro.
I Pia Börjessons stora rabatt finns dahlior från vitt till djupaste rött. Intresset för dahlior började med ett besök på Café Magnolia i Nossebro.Foto: Tomas Karlsson

Den stora dahliarabatten är nästan 50 meter lång och mer än fem meter bred. I år är det framför allt en gammal dahliasort som har brett ut sig, med höga mörkröda blommor.

– Nästa år ska jag nog försöka hålla efter dem. Det är roligt om det blir mer av alla sorter och bättre blandning, särskilt när man vill göra buketter, säger Pia Börjesson.

Den röda dahlian har Börjessons fått från en äldre dam i Mark, som kan dess historia. Därför vet de att den är 120 år gammal – minst.

I övrigt är Pia inte så noga med att hålla ordning på namnsorter eller latinska namn. Det räcker att försöka hålla någorlunda ordning på knölarna under vintern, Pia skriver lappar för att hålla isär dem.

Älskar stora dahlior

Det skiljer mycket i höjd – de lägsta är 30–40 centimeter, de högsta över en och en halv meter. Därför vill det till att blommorna hamnar rätt i rabatten.

Pia Börjesson har varit trädgårdsintresserad länge, men dahliaintresset är bara några år gammalt.

– Det började med att vi besökte Café Magnolia i Nossebro, där det finns hur mycket dahlior som helst. Sedan var vi fast, berättar Pia.

– Dahliorna är så otroligt vackra och färgrika och det finns så många olika sorter. Jag älskar de stora dahliorna.

De senaste veckornas häftiga regn har gjort lite illa vid blommor och blad i dahliarabatten.

– Men å andra sidan fick vi vattna desto mer när det var torrt i början av sommaren, säger Pia Börjesson.

Annars kräver dahliorna inte mycket skötsel. Rotknölarna måste grävas upp till vintern och sedan sättas tillbaka i jorden. I övrigt sköter sig dahliorna själva.

– Det är lätt att ha dahlior, bara man har någonstans att förvara dem över vintern. Vi har tur som har en bra källare under lillstugan, säger Pia.

Mer än dahlior

Börjessons har gått med i Svenska dahliasällskapet, som är en ganska nystartad sammanslutning av dahliaälskare. Där kan man få mer kunskap och också komma över speciella sorter, som inte säljs i vanliga butiker.

Börjessons trädgård innehåller också mycket mer än dahlior. Brevid dahlia-rabatten står krukor med änglatrumpet, fuchsia och kamelia. I uterummet finns stora krukor med flera sorters pelargoner.

I trädgården finns också många träd och buskar. Ett tulpanträd, som egentligen knappt borde vara härdigt på våra breddgrader, växer granne med en magnolia och en trollhassel.

Men Pia Börjesson är inte pedant. Lite ogräs är tillåtet och perennerna får självså sig lite där det passar.

– Jag tycker att det är roligt att se var växterna hamnar, och självsår de sig någonstans så trivs de ju där. Då får de oftast stå kvar också.

* Dahlian härstammar från Mexiko där indianstammar använde den i matlagningen, troligtvis mest för medicinskt syfte för den smakar inte gott.

* 1789 sänds dahlior från botaniska trädgården i Mexiko city till Madrids botaniska trädgård. De får namnet Dahlia, efter den svenske botanisten Andreas Dahl.

* Från 1810-talet utvecklades många nya sorter av dahlia. 1846 utlystes en pristävling i Skottland – 2.000 pund till den som kunde ta fram en blå dahlia. Ingen har hittills lyckats med detta?

* Under de tvåhundra år som dahlian förädlats, har mer än 50.000 olika sorter registrerats. Många existerar inte längre men några tusen finns att få tag på.

* Utöver de registrerade sorterna har många egna sorter i trädgården. Det är ganska enkelt att själv samla in frön blir unika sorter eftersom dahlian korsar sig i stort sett ohämmat.

Källa: Svenska dahliasällskapet

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.