Bra jord och näring får fart på växterna
Byt jord om det behövs och ge näring, säger floristen Åse Jensen Johansson.
Hon kan det här med krukväxter och hon menar att bland det viktigaste är att växterna har en bra jord.
Problemet är att det finns så många sorters jord på marknaden och en del av jorden är inte så näringsrik. Oftast är en billig jord inte så bra.
Satsa på bra jord, råder därför Åse Jensen Johansson. Det finns optimalt framtagna jordar för olika sorters växter, men man kan naturligtvis också själv blanda en bra jord.
– Fetbladsväxter vill gärna ha sandjord. Så- och kaktusjord passar för dem. Eller blanda den vanliga jorden med 30 procent sand, säger hon.
– Titta på hur växten står när du köper den, plantera om i likvärdig jord. Orkidéer skall för det mesta inte stå i jord utan orkidémull, men står orkidén i vanlig jord när den köps skall den också planteras om i jord.
En storlek större
När man planterar om skall man välja en kruka som är bara en storlek större än den kruka växten står i.
– Vid omplanteringen skadar man lätt flimmerhåren på rötterna. Ger man då växten för stor volym jord finns det risk att man ger den för mycket vatten.
När man planterar om skall man inte trycka till jorden för hårt. Den får inte bli för kompakt. Om man trycker till hårt och börjar vattna blir jorden lerig och kakig upptill.
Har växten mycket rötter, vilket ofta förra årets sommarplantor har, kan man behöva dra isär rotsnurran eller snitta rötterna så att de ändrar riktning.
– Så fort man gör ett rotangrepp skall man vattna genom växten ordentligt efteråt och sedan vattna försiktigt under den första perioden, säger Åse Jensen Johansson.
– Har man skadat rötterna har de inte samma förmåga att suga vatten. Vi har ju gjort en operation och vi har en konvalescent.
Efter att växten planterats om är det viktigt att man tillsätter näring. Extra viktigt blir detta när ljuset kommer och man vill locka fram knoppar och blommor.
– Får inte krukväxterna näring slutar de att blomma, säger Åse Jensen Johansson. Man skall följa doseringen, men i stället för näring en gång i veckan kan man halvera dosen och ge den två gånger i veckan.
Spara, vattna, plantera ut
Begonior, primulor och inte minst pelargoner behöver näring för att komma i gång. Hortensian skall däremot inte ha någon näring när den blommar. När den blommat över krävs däremot näring för att det skall komma nya skott.
Azaleorna står utblommade och lite tråkiga nu efter jul. Men släng dem inte, råder Åse Jensen Johansson. Spara dem och vattna dem så de inte torkar, sedan kan man sätta ut dem i trädgården under sommaren och ta in dem till hösten igen.
– Tänk bara på att ta ut inneväxterna en mulen dag. Sätts de direkt i solen blir bladen brända och fula.
Nu på våren vill vi gärna skaffa lite nya krukväxter. Streptocarpus är en toppenblomma om man har ett skuggigt fönster, tycker Åse Jensen Johansson. Den kommer dessutom i nya färgställningar som rosa/vit och lila/gul.
– Se bara till att den torkar upp mellan varje vattning.
Träd för soligt fönster
Varför inte pröva ett litet olivträd i ett soligt fönster inomhus. Rotsystemet växer sakta så trädet behöver inte planteras om så ofta och man kan klippa ner trädet så det får en fin krona.
En bra blomma som med fördel kan ställas utomhus på sommaren är våreld.
– Utomhus blir den ännu mer dekorativ, mörkare i bladen och blommar konstant. Den är lättskött och behöver inte mycket vatten. Bra om man inte är hemma och kan vattna den så ofta, säger Åse Jensen Johansson.
Orkidéerna är fortfarande mycket populära. Tänk bara på att de behöver en period med sänkt temperatur för att blomma om. Ett tips är att sätta ut dem i skugga under sommaren, då får de den viloperiod som krävs.
Tänk på detta vid omplantering: Använd en bra jord.Plantera om i liknande jord som växten står i.Välj en kruka som är en storlek större.Tryck inte till jorden för hårt.Snitta rötterna om växten har mycket rötter, men tänk då på att vara försiktig med vattningen efter den första rejäla genomvattningen efter omplanteringen.Ge näring efter omplanteringen.
Tips om bra växter inomhus:
Fredskalla – tacksam, grön bladväxt.
Olivträd – behöver inte planteras om så ofta och kan klippas fint. Trivs i soligt fönster.
Streptocarpus – blommande krukväxt som trivs även i skugga.
Primula – söt vårblomma som finns i nya färger.
Sansevieria – tålig suckulent som vill torka ut ordentligt mellan varje vattning.
Peperonia – en ny sort som liknar ”plättar i luften” men är betydligt tåligare.
Våreld – tålig växt som med fördel kan sättas ut under sommaren.