Annons
Nyheter

Vi är några som börjar få nog

Är du nöjd med livet?
Tycker du att tillvaron är rätt balanserad mellan jobb, fritid, barn och de måsten som hör till? Klackarna i taket, alla tiders och jojomensan, bara prima liv?
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008

Svarar du ja? Grattis, då kan du läsa någon annan, mer intressant text i denna tidning.

Om inte eller är lite tveksam – du är inte ensam. Vi är några stycken på klotet som emellanåt har problem med det pussel som livet är.

Annons

Vi är också några som börjat få nog. Få nog av allt som krävs av oss moderna människor. Bara för att vi lever i det tjugoförsta århundradet förväntas vi gilla läget med en massa dumheter.

Bara för att ta ett exempel: Vi behöver köpa en ny spis. Glad i hågen traskar jag iväg till en affär som säljer spisar. Där finns några modeller att välja på, närmare bestämt tjugoen stycken, alla med olika finesser och funktioner. Men hallå, hur ska jag veta vilken av alla dessa spisar som passar just mig och mitt hushåll? Häll eller plattor? Induktion och boostfunktion? Vad i hela friden är en boost?? Frustrerad lämnar jag affären, utan spis.

Eller för att ta ett billigare exempel: tandkräm. Har du räknat hur många olika sorters tandkräm det finns i hyllan på snabbköpet? Vet du vilken som passar dina tänder bäst? Om inte, hur ska du då veta vilken du ska välja? Eller, hur ska du bära dig åt för att ta reda på vilken som passar dig bäst? Kan det vara så att det är ungefär samma smörja i alla sorter, fast vi ska förledas tro något annat?

Jag vet inte, och förmodligen inte du heller.

Har du det bästa och mest prisvärda telefonabonnemanget? Kanske du skulle kunna tjäna en bra slant på att byta. Det är bara att undersöka utbudet. Lätt som en plätt.

Valfriheten ställer till det för oss människor. Inte tu tal om det. Vi lägger ner mycket tid på att välja rätt. Men tänk om vi ändå väljer fel, tänk om det finns en bättre i nästa affär?

Barry Schwartz, amerikansk professor i psykologi, menar att vi har lurats tro att optimal valfrihet i alla livssituationer är liktydigt med optimal frihet och optimal lycka. Han ser ett samband med att vi, som lever i världens rikaste länder med alla våra valmöjligheter, också upplever allt större tidsbrist samtidigt som vi blir allt mindre nöjda med våra liv.

Kraven på oss nutidsmänniskor, att i alla livsskeden, i alla vardagliga situationer, ständigt tvingas göra val, skapar psykisk överbelastning och mindre livstillfredsställelse.

Det gör oss till tonåringar igen, hävdar en annan amerikan, Robert Lane. Vuxna människor beter sig som vore de i puberteten, tänker mest på sig själva, saknar ödmjukhet och självinsikt. Vi deltar i en gigantisk köpfest utan tanke på att städa upp efter oss.

Vi lever i en illusion om de många möjligheterna, med rädsla att missa de stora chanserna.

Annons

För att få bild av det växande motståndet kan man besöka en bokhandel. Där finns några böcker att välja bland. Som till exempel den förut nämnde Schwartz, Valfrihetens tyranni: en bok om konsten att välja. Statsvetaren Robert Lanes bok om den minskande tillfredsställelsen heter The loss of happiness in market democracies.

Hur ska jag då bära mig åt för att köpa en ny spis? Jo, nästa gång jag går in affären så säger jag: den måste vara sjuttio centimeter bred. Allt annat saknar betydelse.

Mats Palmquist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons