Nyheter

Släng prylarna och köp upplevelser

Länge var min käraste ägodel den stereoanläggning jag en gång i tiden köpte för stora delar av studielånet. Frågar man grabben här hemma om samma sak blir svaret säkerligen den lilla musikspelare som rymmer det mesta av den musik och de skejtfilmer han gillar.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008

Ställer man samma fråga till andra människor blir svaren kanske lite varierande. Om man bortser från grejer med affektionsvärde, som till exempel fotoalbum och farmors servis, tror jag inte det finns så mycket man egentligen värderar riktigt högt. Ja, kanske teven då förstås. Men nej, det är ju bara en pryl bland alla andra, en sådan som man kan köpa när som helst om man skulle vilja.

Visst kan man gå och drömma om den där segelbåten, eller bilen, eller det stajlade köket, men de flesta av oss har det mesta av vad vi behöver.

Kan det vara så att vi börjar bli lite trötta på det materialistiska liv vi lever?

Det finns de som tror det.

Kyrkor och församlingar erbjuder retreater över en helg, tillfällen då man i tystnad och stillhet kan dra sig bort från vimlets yra.

Spaanläggningar med exotiska behandlingar finns både här och där, exklusiva och kostsamma, men välbehövliga för den före detta prylfixerade nutidsmänniskan.

Denna trend har naturligtvis inte gått de företagsamma förbi. Det finns fortfarande de som vill åt våra pengar, som vill erbjuda oss något i utbyte mot våra plastkort.

Istället för prylar vill de att vi ska köpa upplevelser.

På nätet, denna outsinliga källa till såväl dumheter som smarta affärsidéer, kan man finna dem. Nu när vi i osäkra tider drar åt svångremmen när det gäller kustnära stugor, jordenruntresor, häftiga bilar, båtar och motorcyklar, får vi utrymme för lite billigare men ändå häftiga upplevelser.

Ett av dessa företag finns i Stockholm och har mer än fem hundra förslag på vad som kan vara attraktivt för oss nyfikna, lätt blaserade och händelsenödiga tjugohundratalsmänniskor.

Man kan välja bland att få en inredningskonsultation i sitt hem av en homestylingexpert för knappa tre tusen, ränna fors i Åre för sexhundraåttio, få en guidad tur i en gruva för bara en femhundring, laga mat tillsammans med en riktig gourmetkock för femtonhundra, flyga ett stridsflygplan i Sydafrika (det kostar ungefär som att köpa en sommarstuga i Sjuhäradsbygden, men något måste man väl få unna sig ibland) eller en herrgårdsupplevelse med en övernattning någonstans i Sverige för bara tre tusen för två. Resor tillkommer.

Jag undrar om detta är ett alternativ för den lite slitne tandlösa man som säljer ett exemplar av tidningen Faktum, de hemlösas organ i Göteborg. I den kan man till exempel läsa om hur människor i Sverige med arabiska namn misstänks vara terrorister, eller ett reportage om de hemlösas situation i Los Angeles.

Faktums försäljare behöver förmodligen inga upplevelser av det häftiga slaget. De har säkert fullt upp ändå. Och jag tvivlar på att någon av dem skulle lägga en överbliven tusing på att klappa en varg i Kolmården.

Men vi kanske skulle kunna lägga en för att få en guidad tur bland de människor som tvingats ut från vårt svenska välfärdssamhälle. Det skulle bli en upplevelse utöver det vanliga.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.