Nyheter

Kunglig hysteri i England inför VM-semin

Landmärken har omvandlats till flaggor, pubar har slut på öl och "It's coming home" är orden på allas läppar. 32 miljoner människor i Storbritannien väntas följa VM-semifinalen mot Kroatien - och hoppas England tar sig till sin första final på över ett halvt sekel.(TT)
Publicerad 11 juli 2018

Legendarer som David Beckham och Gary Lineker har sagt orden i videoklipp - och supportrarna sjunger dem. "It's coming home" är meningen som gäller när herrlandslaget i fotboll under onsdagskvällen ställs mot Kroatien på Luzjniki-stadion i Moskva.

En referens till The Lightning Seeds låt "Three Lions" med de berömda slagorden "Football's coming home" som släpptes inför EM i England 1996. Men i stället för ett hemmamästerskap är det nu VM-pokalen som åsyftas, och ett möte med Frankrike i söndagens VM-final.

Positivismen är enorm i fotbollens hemland som inte varit i en VM-semifinal sedan 1990 (förlust mot blivande världsmästaren Västtyskland) och i final sedan VM-guldet på hemmaplan 1966 (finalseger mot Västtyskland).

Hets om Southgates väst

I årets VM har ett på förhand nederlagstippat, ungt landslag överraskat. England som under de senaste decennierna fått se storspelare som Wayne Rooney, Michael Owen, David Beckham, Paul Scholes, Steven Gerrard, Frank Lampard, Rio Ferdinand och John Terry avsluta sina landslagskarriärer utan en EM- eller VM-medalj.

Inför kvällens VM-semifinal i Rysslands huvudstad så är temperaturen och atmosfären påtaglig på de brittiska öarna. I Doncaster, norra England, så har en kostymväst hissats i förbundskaptenen Gareth Southgates ära, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den välklädde 47-åringen från Watford utanför London, som för knappt två år sedan tog över ett splittrat landslag sedan förbundskapten Sam Allardyce tvingats avgå efter en korruptionsskandal, har nu sett till att kostymvästar sålt slut i flera klädesbutiker i hemlandet. Tidningen The Sun har utlyst hashtagen #WaistcoatWednesday (Västonsdag) på sociala medier.

I Westbury har ett landmärke från 1600-talet omvandlats till en engelsk flagga. Det är den stora vita hästen utanför den sydengelska orten som nu fått ett rött kors över kroppen, rapporterar BBC.

Prinsen positiv

Även det brittiska kungahuset hyser optimism inför mötet med det stjärnspäckade kroatiska laget. Reuters frågade prins Harry om "fotbollen kommer hem?" vid ett besök tillsammans med amerikanska hustrun Meghan i Irlands huvudstad Dublin.

””

Öl i extrema mängder säljs under onsdagen då 32 miljoner människor över hela Storbritannien följer VM-semifinalen och laddar upp inför matchen. Flera pubar har redan fått slut på den alkoholhaltiga drycken.

Polisen har uppmanat supportrar att bete sig bättre efter att över 300 incidenter rapporterats efter 2-0-segern mot Sverige i lördagens kvartsfinal.

””

TT