1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fotbollens samhällsnytta värd miljarder

Om samhället investerar i fotbollen, ger det mångfalt tillbaka. En investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta, skriver Peter Karlsson och Karl-Erik Nilsson.
Foto: Vegard Wivestad, Grøtt

Fotbollens samhällsnytta är värd miljarder. Det visar den SROI-studie – Social Return On Investment – som Svenska fotbollförbundet presenterade tidigare i höst. Fotbollen bidrar till samhället på många olika sätt, men för första gången finns en studie som visar fotbollens samhällsnytta i kronor och ören.

I Västergötlands fotbollförbund värderas samhällsnyttan av breddfotbollen till 1 495 miljoner. I form av ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter genom, bland annat deltagarutgifter, minskad brottslighet, förhindrade fall av flera livsstilssjukdomar och inte minst ideellt arbete.

quote
Sammantaget är detta en dyster bild av ungdomars psykiska och fysiska hälsa, och det krävs åtgärder från hela samhället för att vända trenderna.
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Svenska fotbollförbundets samhällsnytta värderas till 23 miljarder kronor. Svensk breddfotboll bidrar också till över 9 000 arbetstillfällen, vilket i Västergötland motsvarar cirka 400 arbetstillfällen. Det ideella arbetet inom breddfotbollen motsvarar cirka 425 miljoner kronor i Västergötland och över sex miljarder kronor i Sverige. Det är svindlande värden. Dessutom visar studien att om samhället investerar i fotbollen, ger det mångfalt tillbaka. En investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta. Det är alltså en mycket god idé att satsa på fotboll.

Vi har alla läst de alarmerande rapporterna om ungas psykiska ohälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterar allt fler barn och unga i Sverige psykisk ohälsa. Vi vet också att svenska barn rör på sig alldeles för lite. Enligt en rapport från Centrum för idrottsforskning är det bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når de allmänna rekommendationerna om 60 minuter fysisk aktivitet varje dag. Sammantaget är detta en dyster bild av ungdomars psykiska och fysiska hälsa, och det krävs åtgärder från hela samhället för att vända trenderna.

SROI-studien visar att de hälsomässiga effekterna i Västergötlands fotbollförbund är drygt 1 000 färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar och cirka 70 färre fall av psykisk ohälsa. Vi kan ju dessutom vara helt överens om att fotbollen ger fysisk aktivitet och rörelse. Detta innebär att fotboll i all väsentlighet bidrar till att förhindra såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga.

Västergötlands fotbollförbund är, liksom Svenska fotbollförbundet, en del av samhället. I vår värdegrund står att läsa att vi, med fotbollen som utgångspunkt, engagerar oss såväl inom den egna verksamheten som i idrottsrörelsen och samhället i övrigt. I våra 253 fotbollsföreningar i Västergötland bedriver vi samhällsnytta varje dag och bidrar till ett mer inkluderande samhälle som bygger på alla människors lika värde.

I våra fotbollsföreningar skapar vi delaktighet och förutsättningar för unga och gamla, erfarna och nya, tjejer och killar att spela fotboll och vara fysiskt aktiva. I våra föreningar arbetar vi särskilt med jämställdhet, demokrati och integration.

Med det sagt är inte fotbollen utan utmaningar, vi vill bli fler som spelar fotboll längre. Vi vill att fler tjejer ska hitta och trivas i vår fantastiska idrott, både som spelare och ledare. Vi vill att våra föreningar ska få tillräckliga resurser för att bedriva bra verksamhet. Vi vill att det ska finnas tillräckligt många fotbollsplaner för att alla som vill ska kunna spela fotboll hela året i hela landet.

Det är utmaningar vi antar och med aktuella bevis som visar att vår breddfotboll bidrar med cirka 23 miljarder i samhällsnytta känner vi oss tryggt förvissade om att svensk fotboll är och kommer att vara en viktig spelare i det framtida samhällsbygget.

Peter Karlsson, ordförande i Västergötlands fotbollförbund

Karl-Erik Nilsson, förbundsordförande, Svenska fotbollförbundet

Läs mer

Borås

Unga tjejgäng i storbråk på Hötorget

Ett större bråk mellan två unga tjejgäng inträffade i eftermiddags på Hötorget. Enligt polisen är anmälan om misshandel upprättad.

Borås

Borås: Man anhållen – misstänks för guldbedrägeri i centrum

Smyckena var ”mer eller mindre skräp”

Sport

Fotboll: Fem byten tillåts även nästa säsong

Bytesprincipen förlängs meddelar Ifab.

Borås

Gamla grannfejden på väg mot lösning – efter 22 år

✓ MSB inkopplad ✓ Delgivning med stämningsman

Corona i Sjuhärad

Smittkurvan stabilt nedåtgående – kommunen avvaktar antikroppsbeslut

Siffrorna visar färre smittade för varje vecka i Borås äldreomsorg.

Sport

Beskedet: Så länge blir stjärnbacken borta

Lagläkaren ger sin dom efter magnetröntgen