unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christofer Fjellner: Sverige behöver EU, inte tvärtom

Efter femton år som Europaparlamentariker ställer jag inte upp för omval i maj. Detta blir sjätte gången svenska folket ska välja sina representanter. Personligen blir detta min fjärde EU-valrörelse. Det tillåter mig att urskilja mönster, ett sådant är svensk exceptionalism.
Christofer Fjellner på plakaten i valrörelsen 2009. Nu vänder han åter till inrikespolitiken.
Christofer Fjellner på plakaten i valrörelsen 2009. Nu vänder han åter till inrikespolitiken.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.

Svenska partier är besatta av att åka till Bryssel i syfte att få resten av Europa att bli som Sverige. Detta är ett synsätt som skadar Sverige. För Sverige behöver Europa mer än Europa behöver Sverige.

“In Sweden we have a system..”. Enligt Margot Wallström är det med dessa ord man vet om en svensk deltar på möte i Bryssel. Svenskar är mästare på läxa upp andra länder och berätta hur de ska bli mer som vi. Jag vet inget annat land som i lika hög utsträckning beter sig på det här sättet. Sverige befinner sig helt enkelt på ett ständigt missionsuppdrag. Det är samma logik som Palmes Socialdemokrater hade i tredje världen, men på en annan arena. det tar sig olika uttryck:

Som Centerpartiets valaffischer med budskapet “Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europaparlamentet”. Centerpartiet har en ledamot av 751.

Som när Socialdemokraterna samlade Europa för ett socialt toppmöte i Göteborg i syfte att exportera den svenska modellen till resten EU.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Som Kristdemokraternas “Make EU lagom igen”. Lagom är lika svenskt som vårt svenska system.

Många länder har sökt sig till den europeiska gemenskapen, alla med förhoppningen om att förbättra sina egna länder. Det som länge stod mellan Sverige och ett EU-medlemskap var övertygelsen om vår egen förträfflighet och andra länders brister. Men efter murens fall var alternativen till den liberala samhällsordningen inte längre attraktiva och insikten infann sig att Sverige kanske kunde lära sig något av andra länder.

Men underbart är kort. Snart var Sverige återigen ute på sitt ständiga missionsuppdrag. När Sverige är som bäst kan vi tjäna som inspiration för andra länder. Men i många av de gränsöverskridande frågorna som kräver samarbete - migration, terrorism, organiserad brottslighet, ekonomi och klimat - framstår Sverige snarare som ett avskräckande exempel.

För vem vill följa Sveriges migrationspolitik, när Danmark är oroliga att organiserad brottslighet rinna över Öresundsbron från Sverige? Lyssna på Sverige i frågor om terrorismbekämpning, när vi har exporterat näst flest IS-krigare per capita i EU? Visserligen har Sverige Europas mest ambitiösa klimatpolitik. Men vad gör det när när Sveriges utsläpp ökar, trots att vår BNP-tillväxt per capita är bland de lägsta i Europa.

Trots våra tillkortakommanden fortsätter svenska partier att bygga sin Europapolitik på den svenska exceptionalismen. Men EU ska inte bli som Sverige. I den stundande valrörelsen borde vi snarare diskutera hur vi kan använda EU för att lösa problem Sverige inte kan lösa på egen hand. Det saknas knappast problem att ta tag i.

Läs mer

TV: Se de första antikroppstesterna – högt tryck under premiärdagen

Borås

TV: Se de första antikroppstesterna – högt tryck under premiärdagen

Samordnaren: ”Stort intresse hos befolkningen att få veta om de har antikroppar eller inte”

Polishuset Borås

Borås

Man sprejade tändvätska utanför polishuset – hade tändare på sig

Han sa att det var urin, men det visade sig vara tändvätska, säger stationsbefäl Joakim Danz

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

Borås

Borås: Därför cirkulerade polishelikoptern över staden

.

Borås

BORÅS: Rånoffer gjorde motstånd – vilt slagsmål på buss

Passagerare gick emellan – misstänkt anhållen.

Pojke föll av mc under färd

Bollebygd

Pojke föll av mc under färd

Polisen har upprättat en anmälan.

Arkivbild.

Mark

BROTT: Prejad förare svårt skadad – ambulanshelikopter kallades in

Vägen stängdes av.