Nyheter

Lysande historia fylld av lättsam charm

En saga med två lyckliga slut.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011

Så beskriver Aki Kaurismäki sin senaste film, om skoputsaren Marcel (André Wilms) vars enkla men bekymmersfria tillvaro i franska hamnstaden Le Havre är på väg att bli rejält komplicerad. Först när hans hustru (Kati Outinen) blir svårt sjuk. Sedan när han får en illegal afrikansk flyktingpojke (Blondin Miguel) på halsen och bestämmer sig för att hjälpa till.

Med den humanistiska berättelsen sjunger Kaurismäki solidaritetens lov, och Mannen från Le Havre är väl ungefär så nära feelgood den finske auteuren kan komma. Stilen är en spegling av den franska 30-talsfilmens poetiska realism som Kaurismäki satt sin egen karga och komiskt gravallvarliga prägel på. Alltsammans ljussatt så att rekvisitan kastar långa, mörka skuggor på den övervintrade 70-talsscenografin.

Kaurismäki har en mästerlig förmåga att balansera motsägelser mellan fult och vackert, nedslående och upplyftande. Så även här, där han berättar en lättsamt charmig historia med många allvarliga saker att säga om behovet av medmänsklighet i det nya Europa.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.