Nyheter

Fin debutfilm från radhusområdet

15-åriga Mirjam vill bort från sin moders förbestämda krav och frånkopplade pappa.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012

Hon fixar en egen ”praoplats” i allvarsamma Alvars garage. Alvar är änkling och bygger upp en slags illusionsvärd med tillhörande trägubbar som hans avlidna fru lämnade efter sig. Hans byggnader är drömmar om det som aldrig blev, planerna som aldrig inträffade. Detta är lättare att genomföra med en nyfunnen vän.

Storyn är rörande. Mycket handlar om substitut i karaktärernas liv. Mirjam får chokladkakor på posten av sin schweiziska mormor och söker en fadersgestalt, Alvar saknar sin kärlek, vännen Stig försöker fylla almanackan med allt mellan kör och badminton medan potensen sviker.

Lycka till? är inte unik, men har skärvor av storhet. Det puttrar på, överraskar då och då och blir stundvis stillastående. Ju längre det lider mot upplösningen desto mer glider filmen sakta in i en lite för smörig och överdramatisk sluttamp. Det överdrivs onödigt mycket med känslokolesterol helt enkelt.

Jens Sjöbergs debutlångfilm är trots otillräckligheter ännu ett begåvat kapitel från den nya svenska filmgenerationen.

Fredrik Söderlund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.