Nyheter

En orgie i action och våld

Att Sean Penn hunnit bli dryga femtio är svårt att tro när man ser karlns fysik i Gangster Squad, som inleds med en stiliserad boxningscen där hans muskler vibrerar i hypnotisk ultraslowmotion.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013
Foto: Wilson Webb

Otroligt vad lite smink, tillväxthormoner, personliga tränare och professionell ljussättning kan göra.

Med märkbar skådespelarlusta gestaltar han rollfiguren Mickey Cohen. En psykopatisk gangster i efterkrigstidens Los Angeles vars mål är att lägga detta osedliga paradis till stad under sina fötter. Med sig har han horder av korrumperade tjänstemän och mordiska hantlangare. Mot sig har han filmens hjältar. En löst sammansatt grupp omutbara machosnutar, spelade av bland andra Josh Brolin och Ryan Gosling. Duktiga Emma Stone finns med, trist nog bara som kuttersmycke i periferin.

Den verklighetsbaserade historien gräver i de våldsamma fundament som USAs moderna storstäder står stadigt byggda på, något Roman Polanski skildrade på ett betydligt snitsigare sätt i klassikern Chinatown. Gangster Squad är mer som en serietidningsmix av Expendables och L.A. Konfidentiellt. En maskulin orgie i action och våld, både av klassiskt film noir-snitt och samtida tortyrporrfrossande.Vänta bara tills du får se avrättningen i början av filmen

Visuellt är det förstås väldigt coolt och snyggt med läcker 40-talsrekvisita. Mindre coolt är det tunna manuset, krigsretoriken och glorifieringen av brutala rättskipningsmetoder. Särskilt om man betänker L A-polisens faktiska mörka historia av övervåld och rasism.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.