Annons
Nyheter

En fascinerande inblick i Palmes liv

”Hur skulle du vilja bli ihågkommen?” Frågan ställs av den legendariske journalisten David Frost och riktas till Olof Palme i en tv-intervju från sent 60-tal.
Nyheter • Publicerad 14 september 2012
Olof Palme har en speciell status i den svenska politiska historien. Palme blir en fängslande historielektion.
Olof Palme har en speciell status i den svenska politiska historien. Palme blir en fängslande historielektion.Foto: Scanbox
Olof Palme.
Olof Palme.Foto: Scanbox

”Jag menar inte att du kommer dö imorgon”, fortsätter Frost, ”men vad skulle du önska att det stod på din dödsruna?”.

Palme tänker, och svarar slutligen ”det har jag aldrig funderat över. Och jag hoppas att jag inte kommer göra det heller. För jag tror, att så fort människor börjar tänka på sin dödsruna, så blir de rädda, vågar inte göra saker och förlorar sin vitalitet.”

Annons

I nästa stund övergår ljudspåret till inspelade larmsamtal. Uppjagade, förvirrade. Fröken Urs mekaniska röst meddelar tidpunkten. Det är sent på kvällen den 28 februari 1986.

Olof Palme, Sveriges statsminister, är död. Skjuten på öppen gata på Sveavägen i Stockholm, i ett Sverige som aldrig skulle bli sig riktigt likt igen.

Själv var jag då nio år gammal, alltför omogen för att greppa vidden av det inträffade. Mest minns jag mina föräldrars reaktion inför oss barn, en slags tillbakahållen förfäran, och känslan av att hela landet stannade upp. Ändå, när jag nu förflyttas tillbaka i tiden via ljudklipp och polisfoton, blir jag oerhört drabbad. Det går rysningar genom kroppen. Benny Anderssons finstämda pianomusik ljuder i bakgrunden. Stämningen är extremt laddad.

På detta vis börjar dokumentären om Olof Palme; med det mord som i decennier överskuggat hans person och politiska gärningar. Något som den här filmen vill ändra på. Kristina Lindström och Maud Nycander har regisserat ett mästerligt porträtt av Palme och den tid han verkade i. En saklig framställan av de mest tongivande händelserna i hans liv och karriär, bra som dåliga, i kronologisk ordning från 20-talet och framåt. Från uppväxten som borgerlig överklasspojke till radikal sosse, delaktig i att skapa världens mest jämlika, och skattetyngda, land.

I nyinspelade intervjuer, unika privata super 8-filmer och material från SVTs rika arkiv får vi höra kompisar, partivänner och politiska motståndare beskriva Palme. Vi får höra hans barn berätta hur det var att växa upp med en sådan pappa. Vi får höra om hans bedrifter, och grava felbeslut bland IB-affärer och prostitutionshärvor.

Fram träder bilden av en person som kunde uppfattas både briljant och arrogant. Kallad allt från karriärist till klassförrädare till den största politiska begåvning vi haft i Sverige på 1900-talet.

Paradoxalt nog är filmen förbluffande opolitisk. Kanske kan det ses som negativt, men är snarare ett nobelt försök till objektiv framställan, oberoende av åskådarens ideologiska åsikter och fri från den politiska debattens polemisering. Skickligt undviker den att bli vare sig hjälteskildring eller nidbild.

Resultatet är en djupt fascinerande inblick i människan Palme. I sina bästa stunder en orädd idealist som kastade sig in i hetluften för att strida mot utanförskap och förtryck. Och med en ständig tro på att kunna förändra världen.

För, som Palme själv säger, ”eftersom vi lever här på Jorden, är dömda att leva här på Jorden, så ska vi försöka leva så anständigt som möjligt. Det är utgångspunkten i min politiska ideologi. Det är det politik handlar om.”

Amen för det.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons