Brännande aktuellt om flyktingpolitik
Det innebär att personerna riskerar utvisning till sina ursprungsländer så fort de fyllt 18. Trots att många befunnit sig i landet i flera år och kanske inte har något hem att återvända till.
Regissören Margreth Olin har vuxit till en stark, personlig röst i den norska samtidsfilmen. Med Engelen (2009) gjorde hon gripande drama om en drogmissbrukande mor.
Med Dom andra har hon gjort en brännande dokumentär om unga flyktingar i ett allt mer främlingsfientligt Europa. Det gör detta till en av årets viktigaste filmer.
Att möta människor från andra kulturer och lyssna till deras unika historier är ett ypperligt sätt att bekämpa fördomar. Olin lyfter fram individerna, får oss att relatera till den inhumana otrygghet de lever i, när kameran följer några av dem som kommit i kläm i migrationssystemet.
18-årige Goli förklarar att han lika gärna kan dö eftersom hans liv inte har någon mening. 17-årige Hassan spenderar dagarna ständigt vakandes över sin lillebror, som blivit psykiskt förlamad av hotet att bli hemskickad. Tårögd uttrycker han sin önskan om att en enda gång till i livet få krama om sin mamma. Det är outhärdligt hjärtskärande. Särskilt eftersom den ofrånkomliga dag stundar då han, och många med honom, får det brev från staten som slutligen krossar alla förhoppningar om ett bättre liv, med orden "Saken är avslutad från vår sida. Med vänlig hälsning...".
Så artigt kan en potentiell dödsdom låta i vår civiliserade del av världen.
Mats T Olsson