Annons
Nyheter

2012 års bästa enligt Vedrana Sivac

BT:s filmrecensent Vedrana Sivac listar de fem bästa filmerna från 2012.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2013
Foto: 

1. AMOUR

Regi: Michael Haneke

Annons

Trots att vi försöker förtränga det så gott det går vet vi att livet en dag kommer att ta slut. Michael Haneke lyfter osentimentalt fram det sköra i att vara människa. Att åldras och fråntas sin värdighet. Men framför allt handlar det om kärleken till en annan människa. Det är hjärtslitande, starkt och helt oförglömligt.

2. TAKE SHELTER

Regi: Jeff Nichols

Familjefadern Curtis plågas av mardrömsvisioner om att apokalypsen är nära och börjar sakta men säkert tappa greppet om verkligheten. En subtil och samtidigt skräckinjagande berättelse om att befinna sig vid vansinnets rand. Slutet är ett av årets mest förbryllande och omdiskuterade på diverse nätforum.

3. MARINA ABRAMOVIC – THE ARTIST IS PRESENT

Regi: Matthew Akers

Ger en djupodlande inblick i den fascinerande performancekonstnären Marina Abramovics retrospektiva utställning på MoMA 2010. Väcker frågor om hur vi definerar konst och hur långt man kan gå för konstens skull. Här finns även en rörande kärlekshistoria mellan Abramovi? och konstnärskollegan Ulay.

4. MOONRISE KINGDOM

Regi: Wes Anderson

Här får alla som hävdar att regissören Wes Anderson är mer yta än innehåll svar på tal. Moonrise Kingdom är förvisso estetiskt fulländad (som alla Andersons filmer) men den innehåller även en originell berättelse om en ung pojkes utanförskap och hans första, trevande kontakt med den drabbande kärleken.

Annons

5. BITCHKRAM

Regi: Andreas Öhman

Äntligen fick Sverige en riktigt trovärdig ungdomsfilm om att befinna sig i skarven mellan ungdom och vuxen. Välskriven dialog, moderna referenser och ett klockrent soundtrack gör Bitchkram till en av årets höjdpunkter. Det ska bli spännande att se vad regissören Andreas Öhman hittar på i framtiden.

Filmåret 2012

I år gick det särskilt bra för svenska dokumentärfilmer. Både dokumentären Palme om före detta statsministern Olof Palme och Searching for Sugar Man om den mytiske amerikanske folksångaren Sixto Rodriguez har blivit kritikerhyllade och uppmärksammade på internationella filmfestivaler.

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons