Nyheter

Sockerfritt ofta valet på förskolan

Förskolorna i Borås har medvetet arbetat med att dra ner på sött till mellanmålen.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Glassen är borta på Rödmyran. Istället serveras frukt när barnen firar sina födelsedagar. Elin Wennergren bjuder Emelie Magnusson, Mikael Rönntoft och Meia Kivistö.
Glassen är borta på Rödmyran. Istället serveras frukt när barnen firar sina födelsedagar. Elin Wennergren bjuder Emelie Magnusson, Mikael Rönntoft och Meia Kivistö.Foto: Lennart Magnusson

En del har helt slutat med glass på barnens födelsedagar.

På Rödmyran i Bredared serveras ingen jordgubbsfil, inga saftsoppor eller efterrätter. Ibland blir det kräm, men då är den hemlagad på färska bär.

Men glass när barnen firar sin födelsedag på förskolan är borta.

Hälsopolicy

Detta gäller inte bara på Rödmyran, utan i hela Fristad kommundel. Förra året infördes en hälsopolicy för förskola, skola och fritids. I policyn står bland annat att skräpmat som glass, kakor och saft tas bort samt att frukt med fördel kan bjudas på på barnens födelsedagar.

– Det fanns delade meningar om att ta bort glassen från födelsedagarna hos både föräldrar och personal, men det har fungerat bra. Barnen har köpt det här med frukt utan att protestera, säger Helena Ludvigsson, förskollärare på Rödmyran.

Många kalas

De föräldrar som var tveksamma tyckte att en glass-pinne ibland inte kan spela någon roll. Men som ibland kan bli fem–sex gånger under en månad då det är mycket kalas.

– Vi bestämde att det är bättre med frukt.

Favoritfrukt

När BT hälsar på firas Elin Wennergren som blir sex år. Hon har hjälpt till att fylla födelsedagsbrickan med äpplen, banan, vindruvor och nektarinskivor.

– Nektarin är min favoritfrukt, säger hon och proppar munnen full.

Flera förskolor som BT har ringt (se lista bredvid) har sina egna regler trots att de ingår i samma kommundel. Ibland skiljer det från avdelning till avdelning. På till exempel Lövängens förskola väljer en avdelning att ha glass när någon fyller år, på en annan frukt.

Fest ibland

Helena Ludvigsson tycker att det är bra med en gemensam uttalad hälsopolicy som gäller alla förskolor i kommundelen.

– Då blir det inga diskussioner och som personal är det lättare att berätta för föräldrarna vad som gäller. Samtidigt får sockerdebatten inte gå till överdrift. Någon gång måste det få vara lite extra festligt på förskolan också, säger Helena Ludvigsson.

Socker på förskolan Många av landets förskolor fortsätter att servera sött till mellanmålen och fira barnens födelsedagar med bullar, glass eller andra sötsaker.Det visar en ny undersökning som tandläkarförbundet har gjort bland drygt 1200 förskolor.I undersökningen visade det sig att endast en fjärde del av förskolorna avstår helt från sötade mellanmål som nyponsoppa. sylt till filen och kräm.Tandläkarförbundet tycker att det är allvarligt att en del förskolor inte har kommit längre med tanke på att övervikt och tandskador grundläggs tidigt.

Hälsopolicy: Kommundelen Fristad arbetar aktivt för att främja hälsosamma livsmedelsprodukter.Arbetar aktivt för att främja barn/elevers behov av rörelse.Skräpmat, till exempel glass, kakor, bullar, saft samt godis och snacks tas bort i förskolan och inom år F-9.Att vid tillfällen då ”skräpmat” används till exempel födelsedagar kan dessa med fördel bytas ut mot frukt.Att vid specifika tillfällen, i begränsad omfattning, får undantag göras.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.