Annons
Nyheter

Skickas hem från BB efter sex timmar

Mammor och deras nyfödda barn ska skickas hem från sjukhuset redan sex timmar efter förlossningen, enligt en besparingsplan på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Nyheter • Publicerad 6 november 2009
Klockan går. Nu föreslår regionpolitiker att föräldrar i Göteborg ska skickas hem sex timmar efter förlossningen, som en del i en besparingsplan.
Klockan går. Nu föreslår regionpolitiker att föräldrar i Göteborg ska skickas hem sex timmar efter förlossningen, som en del i en besparingsplan.Foto: Scanpix

Förslaget gäller friska kvinnor, som haft okomplicerade förlossningar. I dag är vårdtiden i dessa fall mellan ett och två dygn, skriver Göteborgs-Posten.

Åtgärden finns på en lista med 156 besparingar som planeras på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Listan har upprättats i ett samråd mellan vårdpolitikerna i Göteborgsområdet och representanter för sjukhuset.

Annons

SU ska spara 140 miljoner kronor 2010 genom att prioritera bort vård. Samtidigt går mer pengar till bland annat intensivvård och dyra, nya läkemedel.

Förslaget att skicka hem nyförlösta mammor väcker oro på förlossningsavdelningarna. Ingen konsekvensanalys har gjorts.

– Vi vet inte hur vi ska lösa det. Ingen handlingsplan finns i beredskap, säger Maud Ankardal, chef för förlossningsvården inom SU, till GP.

En fråga som väcks är om den tidiga hemgången medför någon verklig besparing, eftersom en del mammor kan behöva läggas in igen.

– Risken för återinskrivningar är stor, säger förlossningsläkaren Lars Ladfors till tidningen.

SU består av de tre sjukhusen Sahlgrenska, Östra och Mölndal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons