Annons
Nyheter

Skickar över 1 000 sms i veckan

Att messa – eller skicka SMS – är inte längre en generationsfråga.
Nyheter • Publicerad 23 november 2008
Foto: 
Casper Pettersson, Evelina Andersson, Evelina Rickert, Eric Jonsson och Rebecka Nilsson tycker alla att SMS är ett självklart sätt att kommunicera med varandra.
Casper Pettersson, Evelina Andersson, Evelina Rickert, Eric Jonsson och Rebecka Nilsson tycker alla att SMS är ett självklart sätt att kommunicera med varandra.Foto: Tomas Karlsson

Alla gör det, men ungdomarna lever med det.

– Jag skickar lite över 1.000 SMS i veckan, men jag tror inte att det är ovanligt mycket, säger Evelina Rickert, 15 år.

Annons

Hon och vännerna Evelina Andersson, Rebecka Nilsson, Eric Jonsson och Casper Pettersson sitter på ett kafé i Tranemo. De dricker juice med sugrör, käkar varsin bulle och fnissar lite när de får frågan om varför de skickar så många SMS.

För dem är SMS det mest naturliga sättet att hålla kontakten, att kommunicera.

– Det händer ibland att man somnar med telefonen i handen, säger Evelina Andersson.

Hela tiden sitter de och pillar på sina telefoner. Det har liksom blivit en vana, att alltid ha den med sig, förklarar Evelina Andersson medan hon håller mobilen i ena handen och en bulle i den andra.

– Det blir nästan lite panik om batterierna är slut eller om man råkar glömma telefonen en dag. För då är den full med SMS som man måste svara på, och det är knappt man hinner med alla.

Inte ens under lektionerna i skolan låter man telefonen vara, även om SMS-andet då sköts lite mer diskret.

– Man får hålla telefonen under bänken, och om lärarna ser så säger man bara att man väntar på ett viktigt samtal från mamma eller pappa eller att man skulle kolla vad klockan är, säger Evelina Rickert.

Rebecka Nilsson, som bor i Ulricehamn och går på Stenbock, till skillnad från de andra som går på Tranängsskolan, känner dock inte igen sig i beskrivningen.

– På min skola tar lärarna telefonen med en gång om man har den på lektionen. Sedan får man hämta den hos rektorn när dagen är slut.

De andra i sällskapet ryggar tillbaka i soffan och tittar storögt på sin kompis.

Annons

– Det skulle jag aldrig gå med på, säger Evelina Andersson.

Alla ungdomarna använder telefonen när man vill skriva något lite hemligt, något som ingen annan får höra.

– Man kanske sitter flera stycken vid ett bord, och så vill man säga till sin kompis att killen som sitter där är snygg, då kan det vara bra att skicka ett SMS, säger Rebecka Nilsson.

Vad är det då man skriver till varandra, vad är det som är så viktigt att man hela tiden skickar så många SMS? Ingenting, egentligen, och samtidigt allt. Att umgås via mobiltelefonen eller att träffas i ”verkligheten” är inte så stor skillnad enligt ungdomarna. Det är liksom samma sak, ungefär. För det finns en sak man inte får göra via SMS – att göra slut med någon.

– Det är taskigt att göra slut på SMS. Då brukar man istället skriva att vi måste prata, sedan ringer man upp eller träffas, förklarar Evelina Rickert.

De andra nickar instämmande och alla är fullkomligt överens om att det är taskigt att göra slut på SMS. Allra helst ska man göra slut öga mot öga, resonerar de.

En bidragande orsak till att det blivit så populärt att skriva SMS är att priset är lågt. Ungdomarna berättar att de betalar cirka 100 kronor i månaden och köper då 5.000 fria SMS för de pengarna.

– Eller egentligen så kostar SMS:en 99 kronor, och det är bra för då har man en krona kvar om man måste ringa till någon, typ mamma, säger Evelina Andersson.

Att ringa är annars inte särskilt populärt, det är för tidskrävande, och man kan bara hålla kontakten med en person åt gången, medan man via SMS kan hålla igång en konversation med flera personer samtidigt.

Att kommunicera med skriven text istället för med det talade ordet ger också andra möjligheter. Ett antal olika kedjebrev cirkulerar konstant mellan mobilerna.

Annons

– Det kan stå att man måste skicka vidare annars händer det något hemskt, typ att din mamma kommer dö eller så, och då vågar man inte chansa, utan skickar vidare med en gång, säger Evelina Andersson.

De andra i soffan tittar lite irriterat på henne.

– Det är så jobbigt med de där kedjebreven. Jag slänger dem med en gång, säger Evelina Rickert.

Det luktar svagt av kaffe inne på kaféet som i övrigt är tomt på gäster. Utanför blåser den kalla höstvinden och luften känns klar och hög. Ungdomarna tackar för sig, går ut genom dörren och promenerar ner längs gågatan. De pratar glatt med varandra, någon av killarna har så mycket energi i benen att han blir tvungen att hoppa upp på en trappavsats och sedan kasta sig ner igen. I handen håller han sin mobiltelefon, ständigt beredd att svara på nästa SMS.

SMS-ordlista

mkt = mycket

lol = skrattar högt (laughing out loud)

sj = själv då?

dd = du då?

tsm = tillsammans

elr/lr =eller

tbx = tillbaks

brb = kommer strax (be right back)

Din partner läser dina SMS

Två av tre läser sin partners SMS, nästan nio av tio har flörtat via SMS och sex procent tycker det är okej att göra slut genom att SMS:a.

Av de 64 procent som läser sin partners SMS anger fyra av tio att det oftast beror på ren nyfikenhet, men en fjärdedel anger som skäl också svartsjuka eller att de bara vill hålla koll.

Vill man inte ha sina SMS/MMS lästa är det bäst att ta med mobilen in på toaletten. Det är nämligen när partnern är på toaletten eller i duschen som 47 procent kastar sig över sin partners mobil. Resterande passar bland annat på när partnern sover eller har glömt ta med sig telefonen. Det är framför allt efter krogbesök som man vill titta i partnerns mobil, 63 procent, medan bara fyra procent läser efter att partnern varit på konferens.

86 procent av dem som messar regelbundet har flörtat via SMS. Att göra slut genom att SMS:a är inte lika vanligt. Fjorton procent har gjort slut på detta sätt men endast sex procent tycker att det är ett okej sätt att göra slut på. Fyra av tio i Halebops undersökning har haft SMS-sex. Av dessa har 44 procent haft det med sin partner och 14 procent med älskaren/älskarinnan. Sju procent säger sig ha haft det med en okänd person, vilket kan höra samman med att 83 procent anger att de minst en gång skickat SMS till fel person.

Så använder de SMS

SJ: Arbetar främst med mejl, men använder SMS för att informera personalen om vissa saker, exempelvis vid stora förseningar, olyckor eller liknande. Ingen extern SMS-tjänst.

Lindex: Skickar olika erbjudanden och annan information till sina kundklubbsmedlemmar. Ingen organiserad intern SMS-kommunikation

OKQ8: Skickar intern information till olika grupper inom verksamheten, exempelvis prisändringar och liknande.

Serf (Södra Älsvsborgs räddningstjänstförbund): Använder SMS som ett sätt att nå ledig personal om de behöver kallas in och jobba extra. Inga externa SMS-tjänster.

ICA: Internt skickar man information till olika grupper eller butiker via SMS. Externt kan kunderna göra en shoppinglista på företagets hemsida som sedan skickas till dem via SMS.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons