Nyheter

Pappor vårdar för lite

När barnen blir sjuka stannar mamman hemma med dem i fler än sex av tio fall, medan pappan jobbar.
Nyheter • Publicerad 29 september 2008
För Leif Westman är det självklart att vara hemma och ta hand om sonen Albin om han blir sjuk. Han anser att det är ett gemensamt ansvar att ta hand om barnen.
För Leif Westman är det självklart att vara hemma och ta hand om sonen Albin om han blir sjuk. Han anser att det är ett gemensamt ansvar att ta hand om barnen.Foto: Lennart Magnusson

– Är man inte hemma med barnen kommer man dem inte nära, säger pappan Leif Westman.

Enligt siffror från Försäkringskassan är det mamman som stannar hemma med barnen vid cirka 65 procent av tillfällena. En siffra som ändrats lite de senaste nio åren.

En annan undersökning från Försäkringskassan visar också att pappor som tar ut föräldraledighet när barnen är små är mer benägna att vara hemma med barnen istället för att arbeta, även efter föräldraledigheten.

De arbetar mindre övertid och tar ut fler vabdagar – vård av barn dagar – än andra män.

Leif Westman i Sparsör har tagit ut sin föräldraledighet med sonen Albin, och för honom är det självklart att även dela lika på vabdagarna.

– Har man skaffat barn så har man också ett gemensamt ansvar för dem, och då är det självklart att mannen ska vara hemma med barnen lika mycket som kvinnan, säger han.

Varför papporna trots allt är hemma så pass lite jämfört med kvinnorna tror Leif Westman har att göra med traditioner.

Byter inte ens blöja

– Det är ett gammalt och förlegat sätt som hänger kvar. Men jag har stött på många män som tycker att det kvinnornas sak att sköta om barnen. Några säger att de inte ens byter blöja på sitt eget barn.

Studien som Försäkringskassan gjort visar också att de pappor som tagit ur mer föräldraledigt har en bättre kontakt med barnen efter en eventuell skilsmässa.

– Det är klart att ju mer tid man tillbringar med sina barn, desto närmare dem kommer man. Och det gäller även när det är sjuka. Lämnar man över det till mamman så får man ingen nära relation med sina barn, så är det bara, säger Leif Westman.

Föräldrapenning

Den tillfälliga föräldrapenningen består av tre olika delförmåner:

Vård av sjukt barn (VAB)

10 dagar dagar vid barns födelse

10 kontaktdagar till föräldrar med barn som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Ersättningsnivån inom den tillfälliga föräldrapenningen är knappt 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.

Till skillnad mot övriga förmåner inom föräldraförsäkringen (föräldrapenning och havandeskapspenning) är ersättningen tim- eller dagberäknad. Det innebär att vid beräkning av dagersättningen divideras inkomsten med arbetstiden.

Den 1 juli 2008 införde regeringen intygskrav för föräldrar som begär tillfällig föräldrapenning för barn under 12 år. Intyget ska styrka att barnet har varit frånvarande från den förskola, det familjedaghem, det fritidshem eller den skola där barnet normalt vistas. Intyget har införts för att minska problem med missbruk av tillfällig föräldrapenning.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.