Annons
Nyheter

Nedkylning hjälper nyfödda med syrebrist – nu även på SÄS

Nyfödda barn som drabbats av syrebrist vid förlossningen kan få hjälp genom nedkylning.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Om bebisen har drabbats av syrebrist kan nedkylning vara en framgångsrik behandling.
Om bebisen har drabbats av syrebrist kan nedkylning vara en framgångsrik behandling.Foto: BT Arkiv

Nu satsar Södra Älvsborgs sjukhus i Borås på den nya behandlingsmetoden.

Kylbehandling är en relativt ny behandlingsmetod för nyfödda barn, som har testats på ett fåtal större sjukhus i Sverige. Nu har man kommit fram till att behandlingen är både säker och effektiv.

Annons

I Västsverige har kylbehandlingen testats i Göteborg, och de barn som fötts i Borås som varit aktuella har transporterats dit.

Men nu ska också Borås sjukhus börja kylbehandla nyfödda barn som drabbats av syrebrist. Först ska dock utrustning köpas in och personal utbildas.

– Det kommer att ta flera månader att utbilda personalen, eftersom det sker i Göteborg och bara när de har patienter som är aktuella, berättar Steffen Bonn, överläkare på neonatalkliniken i Borås.

Målet är att metoden ska vara fullt införd i Borås i början av nästa år. Fram tills dess kommer de barn som är aktuella att köras till Göteborg.

Syrebrist kan ge skador på hjärnan som kan innebära både motoriska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Omfattningen av skadan kan vara väldigt olika.

– En del skador är mycket små, så att man knappt märker av dem, en del ger stora handikapp, säger Steffen Bonn.

Kylbehandlingen innebär att man aktivt sänker barnens kroppstemperatur i tre dagar. Därmed minskar risken för bestående hjärnskador avsevärt.

Bara ett fåtal av alla de barn som föds på sjukhuset i Borås är i behov av kylbehandlingen, ungefär 4-6 stycken per år.

– Trots att det är få patienter är det fördelaktigt att satsa på den här behandlingen, både hälsoekonomiskt och mänskligt, säger Steffen Bonn.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons