Annons
Nyheter

När allt man gör plötsligt blir pinsamt

D:s pappa är så rolig!, sa min son en dag när han kom hem från en kompis. Kanske var han i 13-årsåldern.
Nyheter • Publicerad 4 april 2011

Han fortsatte med att berätta om hur D:s pappa hade kommit in och pratat och skämtat medan de spelade tv-spel.

Jag och min man såg på varandra och skrattade i samförstånd. Sonen fattade ingenting, förrän vi ställde den givna frågan: vad skulle han själv ha sagt om vi kom in och drog skämt när han och en kompis spelade tv-spel?

Annons

Han blev alldeles tyst. Sedan sa han, uppriktigt förvånad:

”Det tänkte jag inte på. Så D kanske tyckte det var jobbigt?”

Jodå. Andras föräldrar duger minsann.

Att få barn är att kliva in i en kärleksexplosion. Aldrig har man älskat så starkt – och aldrig blivit så älskad.

Och så plötsligt är smekmånaden över. Allt man gör är fel. Prata inte när kompisarna kommer, skratta inte så högt. Ska du verkligen ha på dig det där?

Eller som en kollega berättade om sin dotter: ”Hon klagar till och med på att jag andas”.

För att inte tala om att ”alla andra får”. Inga andra föräldrar har så dumma regler eller är så äckligt nyfikna.

Och vi föräldrar, vi vet ju att det är så här det funkar. Vi minns hur det var när vi själva var i den åldern. Ändå tror vi på något sätt att det inte ska hända oss. Jag och mitt barn, vi som står varandra så nära, vi som har det så fint – aldrig!

Men det händer. Och det känns. Kanske ännu mer för att den där perioden i barnens liv sammanfaller med att man känner sig lite äldre själv. Det är lätt att tänka att de har rätt, barnen, att man faktiskt är rätt tråkig och passé.

En annan sak som plötsligt kommer över mig är en känsla av enorm sympati för mina egna föräldrar. Var det så här det kändes för dem också? Det kan inte ha varit lätt.

Annons

Så mamma och pappa – nu säger jag det en gång för alla – ni hade rätt för det mesta. Precis som mina barn kommer att säga om mig en vacker dag.

Hoppas jag.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons