Nyheter

Man blir inte dum av att vara gravid

Gravida kvinnor kan inte längre skylla eventuell tankspriddhet på sitt saliga tillstånd.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

Det finns inga bevis för att havandeskap fördummar – snarare tvärt om.

– Det är förmodligen snarare så att kvinnor presterar bättre kognitivt när de är gravida än när de inte är det, säger professor Helen Christensen vid Australian National University till nyhetsbyrån AFP.

Hon hänvisar till minnes- och problemlösningsstudier som har utförts på havande mushonor, men hon har också lett en studie på 2 500 kvinnor som pekar i samma riktning. Resultaten motsäger föreställningen om att gravida kvinnor inte skulle ha alla flingor i paketet.

Kvinnorna intervjuades och testades 1999 enligt konstens alla regler när de var mellan 20 och 24 år. Sedan gjordes nya tester på samma kvinnor 2003 och 2007. De 76 kvinnor som råkade vara gravida vid andra eller tredje testomgång fick inte sämre poäng på tester för vare sig logik eller minne jämfört med tidigare, skriver AFP. De gravida hade heller inte sämre resultat än icke-gravida medsystrar i kontrollgruppen.

Helen Christensen säger att gravida kvinnor förmodligen ofta tar tillfället i akt att beskylla magen för tillfälliga mentala vurpor. I själva verket är barnet därinne oskyldigt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.