Nyheter

Lekplatser farliga för barn

Många av landets lekplatser har utrustning som är direkt farlig för barnen.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2008

En stickprovskontroll som Konsumentverket gjort i fem kommuner visade på allvarliga brister.

– Det kan till exempel vara öppningar i klätterställningar där barnen kan komma igenom med kroppen men inte huvudet. Då är det risk för att barnet blir hängande i huvudet. Det kan leda till dödsfall, säger Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert vid Konsumentverket, till TT.

Andra allvarliga brister kan vara öppningar eller glipor i till exempel rutschbanor, där knoppar på snoddar eller snören kan fastna. En annan allvarlig säkerhetsrisk är fallskydd med otillräcklig stötdämpning under gungor, rutschbanor eller klätterställningar.

Enligt Anna Strandberg är resultatet av stickprovskontrollen anmärkningsvärt. Samtliga fem kommuner – Karlskrona, Stockholm, Bors, Östersund och Hammarö utanför Karlstad – fick krav på omedelbara åtgärder och felen ska vid det här laget vara åtgärdade.

Sammanlagt ett 30-tal lekplatser inspekterades. Säkerheten varierade från lekplats till lekplats, men allvarliga fel fanns alltså i samtliga kommuner.

– De flesta brister gällde äldre utrustning, men i vissa fall fanns det brister även i nyproducerad utrustning, konstaterar Anna Strandberg.

Konsumentverket befarar att allvarliga fel är lika vanliga i resten av landet.

– Vi gjorde en kontroll för tio år sedan och fann väldigt många fall. Även då var det brister i alla inspekterade kommuner, säger Anna Strandberg.

Varje år inträffar 17 000 olyckor på lekplatser och skolgårdar. Olyckorna har lett till benbrott, hjärnskakningar och andra skador som kräver sjukhusvård. Av dessa 17 000 bedöms 8 000 bero på brister i utrustningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.