Nyheter

Inte färre sjuka barn med intygskrav

Kravet på intyg vid vård av sjukt barn har inte avskräckt landets småbarnsföräldrar.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

I september ökade snarare antalet ansökningar om ersättning från Försäkringskassan.

Jämfört med september månad förra året ökade antalet anmälningar om vård av sjukt barn med 9 000 till 162 000.

– I sammanhanget är det små skillnader, men i alla fall ingen minskning, säger Viktor Karlsson på Försäkringskassans enhet för föräldraförmåner.

Kravet på intyg från skola och förskola vid vård av sjuka barn infördes den 1 juli i år som en åtgärd för att minska fusket vid vård av sjukt barn. Att antalet anmälningar inte har minskat betyder inte automatiskt att färre fuskar.

– Det fusk vi har sett innan har inte helt, men till största delen, handlat om att man spätt på med en dag extra.

Först senare under hösten räknar Försäkringskassan med att kunna dra några slutsatser om svenska föräldrars beteende ändrats sedan kravet på intyg infördes.

Inte fler avslag

Inget tyder än så länge på att fler föräldrar än tidigare får avslag på sin ansökan om ersättning därför att det saknas intyg. Däremot förekommer det att Försäkringskassan får påminna föräldrar om att det krävs intyg för att få ersättning.

Kravet på att förskollärare och lärare ska utfärda intyg när barnen är borta har kritiserats av de fackliga organisationerna.

– Vi ser problemet som att själva arbetsuppgiften inte ligger i vårt yrkesuppdrag, säger Alexander Köhl som är vice ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Partille.

Många frågor

Förbundet räknar med att göra en uppföljning senare i höst för att se hur mycket tid själva intygsskrivandet tar. Förutom merarbetet finns farhågor om att kravet på intyg kan leda till konflikt mellan föräldrar och personal i skola och förskola. Frågan är också vad som händer om ett barn blir sjukt efter halva dagen och personalen missar att fylla i det i närvarolistan, säger Alexander Köhl.

Hittills har lokalavdelningen i Partille dock inte fått några samtal från medlemmar som haft problem med intygsskrivandet.

Försäkringskassan däremot har fått in en del synpunkter från barnstugor och skolor.

– Frågan är om det är ett problem på sikt eller om det rör sig om inkörningsproblem. Det behöver ha gått en tid för att vi ska kunna sammanställa en bild, säger Viktor Karlsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.