Annons
Nyheter
Ett tygstycke förde dem samman.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
De väljer sjalen framför vagnen. Några av dem hittade varandra tack vare sajten sjalbarn.se. Sedan har andra kompisar fått Loler och Sandra Eliasson med en sovande Hedvig på ryggen. De andra barnen heter Kåre, Casper, Frans och Amanda.
De väljer sjalen framför vagnen. Några av dem hittade varandra tack vare sajten sjalbarn.se. Sedan har andra kompisar fått Loler och Sandra Eliasson med en sovande Hedvig på ryggen. De andra barnen heter Kåre, Casper, Frans och Amanda.Foto: Sofia Wellborg

Sjalbarnsträffarna i Borås har pågått i tre år.

– Vi trivs ihop och har samma intressen, säger Sandra Eliasson.

Annons

Sandra kommer till träffen på öppna förskolan på Kristineberg med dottern Hedvig, ett år, i sjal.

Hon lärde känna de andra mammorna på forumet sjalbarn. Här träffas sjalfrälsta mammor och diskuterar olika sjalmodeller, trender och gör efterlysningar.

Det var så Sandra och de andra mammorna i hennes grupp träffades.

– De allra flesta lärde känna varandra på forumet och sen bestämde vi för att ses. Nu träffas vi regelbundet och det är jättekul, säger Sandra.

Hjälper andra

Hon är också sjalambassadör. Det innebär att hon hjälper andra att lära sig mer om olika sjalmodeller och knytningar. En trikåsjal är lämpligast till en bebis, medan en ettåring kanske sitter bättre i en ringsjal eller ergosele.

– Jag har gått igenom de flesta sjalmodellerna. Det här är min hobby. Jag syr, säljer och byter sjalar.

Sandra har sex sjalar och två ergoselar.

Elisabet Liljebjörn är förstagångsmamma och hon har inte ens en vagn åt Kåre, tio månader. Hon tycker att det är så skönt att träffa andra sjalföräldrar.

– Vi har samma värderingar då det gäller barn och samma intresse. I min vanliga mammagrupp så blir jag lite av ett ufo när jag kommer där med min sjal. Så känner jag inte här.

Annons

Skeptisk mormor

Även Kåres mormor och farmor har skaffat bärsjalar. Annars kommer de inte ut med honom på promenad.

– Mormor var skeptisk, men nu tycker hon att det är jättemysigt att bära på det här sättet.

En annan som insett att bärsjalen är bra är Linda Algehov med sonen Casper, en månad.

Det var via hennes syster som hon gick med på sjalträffarna.

– Jag kommer definitivt fortsätta att bära i sjal och det är kul att träffa andra under föräldraledigheten.

Känna och prova

Så fort någon köpt en ny sjal vill alla i gruppen känna och prova. Samtalsämnet är snabbt igång. Det går också mode i det här.

– Ja, det är klart att man vill att sjalen matchar de kläder man har på sig. Lite så är det, säger Sabina Larsson som har en turkos topp.

Samma nyans som i sonens sele.

Fotnot: Vill du komma i kontakt med sjalföräldrar? Gå in på sjalbarn.se eller maila till Sandra Eliasson på panakeia@hotmail.com.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons