Annons
Nyheter

Gravida vann om sjukpenning

Fyra kvinnor som nekats sjukpenning under graviditet vann mot Försäkringskassan i tingsrätten.
Nyheter • Publicerad 3 november 2009

De får 50 000 kronor vardera.

De fyra kvinnor som nekats sjukpenning under graviditet får i Stockholms tingsrätt rätt mot Försäkringskassan som åläggs att betala dem 50 000 kronor vardera.

Annons

Försäkringskassan ska också ersätta diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader.

Tingsrätten anser att Försäkringskassan gjort sig skyldig till direkt tjänstediskriminering av kvinnor och därför är skyldig att betala skadestånd.

Enligt rätten har kassan inte lyckats visa att avslagsbeslutet om sjukpenning inte haft samband med kvinnornas graviditet och att även en icke-gravid person med motsvarande besvär skulle nekats sjukpenning.

DO har också hävdat att Försäkringskassan genom motiveringen av sina beslut har bemött kvinnorna på ett sätt som har kränkt deras värdighet och som har samband med att de är kvinnor.

Tingsrätten anser dock inte att kassan gjort sig skyldig till trakasserier eller kränkning i diskrimineringslagens betydelse. Rätten hänvisar till att det enligt lagens förarbeten ska vara fråga om märkbara och tydliga kränkningar som till exempel nedsättande tillmälen. Men så anses inte ha varit fallet, enligt rätten.

DO hade yrkat att Försäkringskassan till var och en av kvinnorna skulle betala 75 000 kronor i ideellt skadestånd. Kassan tyckte å sin sida att 15 000 kronor skulle vara skäligt om man förlorade målet.

Rätten anser att kvinnorna dels ska ges individuell kompensation för den kränkning som de har utsatts för, dels att skadeståndet ska sättas så pass högt att det verkar avskräckande.

"Härvid bör också stor vikt läggas vid att kränkningen avser en grundläggande mänsklig rättighet och att den som sådan ska betraktas som allvarlig", står det i domen.

Tingsrätten skriver också att diskrimineringen visserligen tycks ha varit oavsiktlig, men att det är rimligt att kräva av en statlig myndighet att den respekterar diskrimineringslagstiftningen med god marginal.

"I förevarande fall har diskrimineringen också skett under en period då kvinnorna redan på grund av graviditeten befunnit sig i ett utsatt läge", står det i domen,.

Därför anser tingsrätten att 50 000 kronor vardera jämte ränta är ett skäligt skadestånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons