Annons
Nyheter

Gravida kvinnor allt mer överviktiga

Förstföderskorna i Sverige blir allt äldre och andelen gravida med övervikt och fetma ökar. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 16 april 2009
Gravida kvinnor väger allt mer.
Gravida kvinnor väger allt mer.Foto: Scanpix

För rökarna är trenden den motsatta. Andelen gravida som röker har minskat från 31 procent 1983 till sju procent 2007.

Enligt den rapport som Socialstyrelsen presenterade i går, och som redovisar statistik från utvecklingen inom mödra- och förlossningsvården i Sverige mellan 1973 och 2007, är allt fler gravida kvinnor överviktiga eller lider av fetma. 1993 hade 27 procent av de väntande mammorna ett BMI, body mass index, som översteg 25 vid inskrivningen på mödravårdscentralen. 2007 hade den andelen ökat till 36 procent.

Annons

– Vi märker att allt fler kvinnor är överviktiga och det är ett allvarligt problem. Riskerna ökar generellt sett både för mor och barn, säger Maria Bullarbo, mödravårdsöverläkare i Borås.

Överviktiga blivande mödrar har en kraftigt ökad risk för att få diabetes, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning samt löper en ökad risk för komplikationer, exempelvis bristningar, vid själva förlossningen. Betydelsen av kostråd till blivande mammor blir därför allt viktigare.

– Under graviditeten är man väldigt mottaglig för att förändra sina kostvanor. Är det en kvinna med fetma brukar vi rekommendera henne att ta kontakt med en dietist, säger Maria Bullarbo.

Kvinnorna väntar också längre med att skaffa sig barn. 1973 var medelåldern för en förstföderska knappt 24 år, medan den 2007 var drygt 28. Äldst är kvinnorna i Stockholms län, 29,8 år och yngst i Dalarna med 27,2 år. Medelåldern i Västra Götaland är 28,5 år.

När det gäller rökning visar statistiken att yngre mammor röker mer än äldre, och att de yngre blivande mammorna, i åldern 20-24 år, generellt sett inte ändrar sina rökvanor under graviditeten, utan röker lika mycket som jämnåriga som inte är gravida.

För den som födde barn 1973 var BB-vistelsen i genomsnitt sex dagar lång. 2007 hade den tiden krympt till två dagar. För kvinnor som förlösts med kejsarsnitt har vårdtiden under samma period minskats från nio till fyra dagar.

När det gäller smärtlindring under förlossning fick i genomsnitt 45 procent av alla förstföderskor epiduralblockad, "ryggbedövning" 2007, även om stora regionala skillnader finns. Förstföderskorna i Skåne verkar vara mest smärttåliga, endast 30 procent tog ryggbedövning medan motsvarande siffra för stockholmare är 55,5 procent.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons