Annons
Nyheter

"Föräldrar känner sig otillräckliga"

En barnläkare och en skolkurator – Borås Tidnings experter.
Läsarna ställer frågor. Experterna ger svaren.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

Föräldrarollen är starkt i fokus just nu och Borås Tidning satsar på att belysa familjers vardagssituation i olika artiklar. En del i det är att låta två experter svara på läsares frågor.

Experterna heter Daniel Wallmyr och Eva-Lena Hellman. Daniel Wallmyr är sedan ett år tillbaka barnhälsovårdsöverläkare i södra Älvsborg. Det innebär att han arbetar med samtliga barnavårdscentraler i området.

Annons

– Det handlar om att stödja och handleda bvc-personal, arbeta med en del

policyfrågor och utbildning. Av tradition har det varit mycket väga och mäta på bvc, men nu går det mer mot att också fånga upp barn som far illa på ett bättre sätt.

Dåligt samvete

Han upplever att dagens föräldrar som han möter ofta är pålästa och ställer raka frågor.

Samtidigt tycker Daniel Wallmyr att det också finns en stor osäkerhet.

– Föräldrar har ofta dåligt samvete för sin föräldraroll och känner sig otillräckliga. Men man kan inte vara 100 procent lyckad jämt.

Eva-Lena Hellman har jobbat i 18 år som skolkurator i Skene skoldistrikt, Marks kommun. Barnen som hon möter är mellan 0 och 15 år.

– Jag hjälper till att hitta lösningar. Det tycker jag är roligt. Kronan på verket är att se barn som är olyckliga att bli lyckligare. Det är en väldigt stor glädje, säger Eva-Lena Hellman.

Hennes kontor finns på Ängskolan, som är en högstadieskola. Så det blir naturligt att hon träffar mycket ungdomar. De kommer med sina tankar till henne och det kan handla om allt från kärleksproblem och mobbning till dåliga familjeförhållanden och övergrepp.

– De som initierar ett problem till mig är ofta barn, föräldrar eller lärare. Jag samarbetar också en del med socialtjänst och barnpsyk.

Annons

Eva-Lena Hellman ser också, som Daniel Wallmyr, att föräldrar har svårt att veta hur de ska vara som föräldrar. Det finns en önskan att en ”expert” ska ge svaren och bekräfta att det de gör är rätt eller fel. Därför tror Eva-Lena Hellman att barnuppfostringsprogrammen har blivit populära.

– Barnuppfostran går ut på en balans mellan kärlek och krav.

Vill du ställa en fråga till BT:s barnexperter?

Maila till vardagsliv@bt.se.Märk mejlet experten.

Svar publiceras på bt.se/vardagsliv samt då och då i tidningen.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons